IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се кръщават болидите във Формула 1

Петер Заубер се оказа най-големият романтик

Как се кръщават болидите във Формула 1

Решението на McLaren от миналата седмица да промени означението на автомобилите си за Формула 1 от сезон 2017 успя сериозно да развълнува най-запалените фенове на спорта, най-малкото защото новият шеф на тима Зак Браун, заменил легендата Рон Денис, сложи край на една славна ера.

Как се кръщават болидите във Формула 1

От 1981 година насам колите на McLaren се означават с абревиатурата MP4, като всяка буква има собствено значение – M e за McLaren, а P4 – за компанията на Рон Денис Project 4, която с парите на Marlboro в началото на 80-те години купува тима от наследниците на Брус Макларън и поставя основите на гиганта (за размерите на Формула 1), който познаваме днес.

Как се кръщават болидите във Формула 1

Преди идването на Денис колите на McLaren се означават с М – първата буква от фамилията на Брус и името на тима. През 1976 г. Джеймс Хънт става световен шампион с McLaren M23, като след буквата се указва поредният болид, сглобен от отбора. При Денис летоброенето стартира отначало – MP4/1 е колата за Джон Уотсън за сезон 1981, а след това идват все по-славни машини – като МР4/4 от 1988 г., с която Айртон Сена и Ален Прост печелят 15 победи в 16 състезания. Логиката е ясна.

Как се кръщават болидите във Формула 1

През 2016 г. Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън караха МР4/31. От тази година болидите на McLaren получават моделното означение MCL, което пак е абревиатура на името на тима, но поне не се нарушава изброяването на болидите – тази година Алонсо и Щофел Вандоорн ще се състезават с MCL32. Поне тази част от традицията беше запазена.

Как обаче се раждат означенията на колите във Формула 1?

Без да се връщаме назад в историята, можем да ползваме болидите от 2016 г. и това, което очакваме за новия сезон, за да видим имената им. Световните шампиони от Mercedes залагат на семплата традиция – болидът за 2016 беше W06, като W означава „wagen” естествено. За 2017 идва следващия – W07.

Как се кръщават болидите във Формула 1

При други два отбора, които са на един и същи собственик – Дитрих Матешиц, също няма кой знае каква фантазия. Колите на Red Bull Racing получават означението RBR, което е абревиатура на Red Bull Racing и номер за поредния автомобил от съществуването на тима под това име.

Същото се случва и в Toro Rosso – STR е абревиатура на Scuderia Toro Rosso, като италианската думичка в началото отдава почит на това, че тимът е базиран във Фаенца и, преди да бъде купен от Матешиц, се казваше Minardi и беше една от гордостите на Италия.

Renault се завърна миналата година във Формула 1 и съживи едно вълнуващо означение на болидите си – RS, което в случая е абревиатура на Renault Sport. Тук също всичко е логично.

При частните отбори е по-интересно. Общо взето, практиката е колите да носят инициалите на собственика или основателя на тима. Колите на Williams получават означението FW – от Frank Williams, а тези на Force India – VJM – инициалите на собственика на отбора Вижай Малия, който в последните години има сериозни проблеми с индийското правосъдие и си стои само в къщата в Лондон, като от време на време отскача до „Силвърстоун”, където е базата на тима.

Как се кръщават болидите във Формула 1

Но сред най-скучните примери има два, които сериозно се отличават от масата. Първият е Sauber – швейцарският тим вече не принадлежи на основателя си Петер Заубер, но болидите му продължават да получават означението С. В случая Петер години наред кръщава болидите на съпругата си – Кристиане, и използва първата буква от името й.

Как се кръщават болидите във Формула 1

Доста по-весело е при Ferrari. При италианците отсъства каквато и да е система за избор на име на болидите, въпреки че в последните години се използва абревиатурата SF – за Scuderia Ferrari. Иначе в Маранело обичат да питат феновете как да кръстят колата си или пък решават да отбележат с новия си болид някоя важна годишнина на италианската република. Да си национален символ си има определени задължения.

Как се кръщават болидите във Формула 1

За сезон 2017 се очаква колата на Скудерията да се казва SF17-JB, т.е присъства абревиатурата на Scuderia Ferrari, както и 17 за 2017 г. Включени са и инициалите на Жул Бианки – френският пилот, който беше протеже на италианския тим и един ден щеше да е пилот на Ferrari. Бианки почина на 18 юли 2015 г. в болница в Ница от раните, получени 9 месеца по-рано в тежка катастрофа в Гран при на Япония. В родния му град вече кръстиха улица на негово име, сега той ще бъде почетен и от Ferrari.

0 от 500