IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Печалбата на Toyota се сви с 39%

Японците със солиден ръст в Европа, страдат най-вече от скъпата йена

Печалбата на Toyota се сви с 39%

Оперативната печалба на Toyota Motor е намаляла с 39% за последното тримесечие на миналата година, стана ясно при оповестяването на официалните резултати в Токио.

Печалбата на Toyota се сви с 39%

От октомври до декември компанията е спечелила 438.5 милиарда йени (3.76 милиарда долара). Продажбите на Toyota за периода са пораснали с почти 3% (и с цели 11% в Европа). Спадът в приходите е резултат най-вече на поскъпналата йена, която попречи на компанията за четвърта поредна година да подобри рекорда си за най-голяма печалба.

Прогнозата за 2017 също е предпазлива заради очакваните затруднения с новата президентска администрация в САЩ. Отделно японците страдат от поевтиняването на горивата, което отново тласна американските купувачи към големите SUV и пикапи - територия предимно на GM и Ford. Toyota очаква през тази година американският пазар като цяло да се свие с около 2%.

"За момента е невъзможно да оценим какъв ще е ефектът от политиките на Тръмп", призна главният оперативен директор Тецуя Отаке. САЩ е най-големият пазар на Toyota, но над половината от колите, които компанията продава там, се сглобяват другаде - лоша новина, ако президентът осъществи заканата си да наложи вносни мита.

Японците вече имат един завод в Мексико, а в момента строят друг в Гуанахуато на стойност 1 милиард долара.
 

Тагове: toyota 2016
0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Чудо голямо, че се е свила печалбата им. Акционерите ще вземат тази година малко по малко дивиденти. Въпреки свитата им печалба си остават най скъпата и мощна автомобилна компания, която задава световните стандарти в бранша. Дори и с намалена печалба могат да купят всичките немски автомобилни компании заедно все едно си вземат пакетче семки. Те и толкова и струват де.
  • #2
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Май ( преди 7 години )
    и балона Тойота е на път да се спука!
  • #1
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Чичо Дони ще ги ши*а якоооо.