IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford не иска да влиза във Формула 1

Най-престижният пистов шампионат е твърде скъп за американците

Ford не иска да влиза във Формула 1

Американският автомобилен гигант Ford няма интерес към Формула 1 заради твърде високите разходи в световния шампионат. Това обяви шефът на Ford Performance Дейв Перичак.

Формула 1 е скъпо упражнение за Ford

„Формула 1 не ни интересува. Не виждам как ще влезем там в близко бъдеще – обясни Перичак. – Формула 1 е твърде скъпа. Във всички други шампионати, където участваме, има пряка връзка между целите, които преследваме и разходите, които правим. Освен това, в другите шампионати има и много силна връзка на състезанията със серийните коли, а за нас това е важно.”

Реакцията на Ford идва след признанието от страна на ФИА, че се надява да привлече още автомобилни производители във Формула 1 и дори те бяха поканени да участват в обсъждането на бъдещите правила на спорта, които ще влязат в сила след 2020 година.

В момента във Формула 1 участват Mercedes, Renault, Ferrari и Honda, като японците са само доставчик на мотори на McLaren, а другите три големи автомобилни компании имат и собствени тимове. До 2020 година се знае, че във Формула 1 ще се използват хибридни V6 турбо двигатели, но в скоро време трябва да се реши дали след това ще продължи развитието на тази формула на двигателите или световният шампионат ще поеме в нова посока.

За последно Ford участва във Формула 1 като доставчик на мотори на Jordan през 2003 и 2004 година.

През миналата седмица Перичак отрече Ford да има интерес към завръщане в американския шампионат IndyCar. В момента компанията участва в световния шампионат за издръжливост и Льо Ман в клас GT (на снимката), в световния рали шампионат с M-Sport и в рали кроса.

Тагове: wrc ford ford performance
0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Има едно нещо което никога не се променя при Форд - *** и форд не боледуват, те направо умират. Това е шеговита метафора относно полачорското качество на марката Форд.
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    RS1600 ( преди 7 години )
    То не толкова, че им е скъпо, колкото връзката между формулите и нормалните автомобили е твърде мътна и далечна, докато Fiesta WRC си е директна референция и реклама за Fiesta, например.
  • #1
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    FORD не са от 23г в Formula 1 но още са на 2ро място по спечелени състезания с двигател Ford. Жалко, че им е скъпо.