IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Nissan не може да избяга от Brexit? (ВИДЕО)

Шефът на японския гигант Тревър Ман пред микрофона на "КОЛЕЛА"

Защо Nissan не може да избяга от Brexit? (ВИДЕО)

Всяка година от завода на Nissan в английския град Съндърланд излизат над половин милион автомобила - повече, отколкото произвеждаше цяла Италия в годините след кризата. Това предприятие има огромен принос за благополучието не само на града, но и на цялата област. И въпреки това през миналия юни населението на Съндърланд с внушително мнозинство гласува за излизане от Европейския съюз - рискувайки  да прогони най-големия си работодател.



Ще търси ли Nissan спасение на континента, какво се случва с прословутия план "8 плюс 8" и откъде ще дойде следващият голям бум? "КОЛЕЛА" зададе тези въпроси на Тревър Ман, директор по изпълнението и изпълнителен вицепрезидент на Nissan, и eдин от хората, които на практика управляват японската компания от името на главния изпълнителен директор Карлос Гон.

Г-н Ман, преди няколко години град Съндърланд ви присъди най-високата си награда за приноса ви към благополучието му. А преди няколко месеца същият този град гласува за Brexit и за вероятната загуба на главния източник на това благополучие. Как си го обяснявате?
- Преди всичко бях поласкан да получа това отличие от града, в който прекарах по-голямата част от живота си. Това е чудесен град. Ако погледнете, повечето промишлени градове във Великобритания гласуваха за излизане. Съндърланд не бе по-различен от Ковънтри, от Бирмингам, от Кардиф... Не мисля, че зад това се крие някаква друга специфика освен факта, че по-възрастното население гласува за Брексит и най-вече срещу имиграцията, която, знаете, бе главната тема...

Очаквате ли Brexit да се случи наистина, и какъв би бил ефектът върху вашия бизнес?
- Нямам никаква представа дали ще се случи. Трябва да оставим това на политиците...

Защо Nissan не може да избяга от Brexit?
Заводът на Nissan в Съндърланд

По всичко личи, че и те също нямат никаква представа...
- Ще видим какво ще стане. Така или иначе, ние трябва да следваме гласа на мнозинството, а не да се опитваме да го диктуваме. Винаги сме искали преди всичко стабилност. Но сега ще трябва да изчакаме като всички останали и да вземем решенията според това, което ще се случи.

Какво е мнението ви за Източна Европа като потенциална нова производствена платформа за Nissan?
- Това е възможност, която винаги имаме предвид. Огромната част от нашия промишлен капацитет в Европа, както знаете, е в Обединеното кралство. Имаме и два завода в Испания. Новата Micra ще се произвежда в завода на нашите партньори Renault в Париж. Така че ние сме насочени главно към Западна Европа за момента. Трябва да имате предвид и друго: нашите заводи, в сравнение с конкуренцията, работят почти на предела на капацитета си. Тоест ние имаме необходимите обеми, за да компенсираме относително по-скъпата работна ръка в тези страни. Фабриката ни в Съндърланд произвежда над 500 000 автомобила годишно.

Повече от цяла Италия...
- Не съм сигурен дали все още е така. Със сигурност произвеждахме повече от Италия в мрачните години. Напоследък нещата при тях се подобряват. Така или иначе, ние постоянно хвърляме по един поглед на географското си разположение. Но за момента сме доволни от разположението и най-вече от натоварването на заводите си.

Защо Nissan не може да избяга от Brexit?

Когато заехте сегашния си пост, той вървеше пакет с доста сериозна задача - да постигнете 8% глобален пазарен дял и 8% марж на печалбата. Как се развива тази задача?
- Дотук - добре. Приключихме миналата година със 7% оперативна печалба, при малко над 5% две години по-рано. Така че правим необходимите стъпки. От година на година подобряваме ефективността и производителността на компанията, така че аз съм доволен.

Колко динамичен е в момента глобалният пазар? Допреди няколко години всички говореха за страните от BRICS, но Китай за кратко забави темпо, Русия и Бразилия са в тежка криза. Кои ще са новите двигатели на растежа?
- Както казахте, някои от BRICS страните не покриха съвсем очакванията. Но такива неща се случват в глобалната икономика. Китай в момента се развива доста добре, след замръзването миналата година. Ние сме номер 1 сред японските марки там. Русия и Бразилия си имат своите икономически проблеми, но ние сме стъпили в тези държави с дългосрочни цели. Какво следва ли? Всички говорят за Африка. Според мен там въпросът е кога, а не дали. Така че трябва да се погрижим да сме готови.

Когато преди няколко години Карлос Гон обяви, че ще инвестира мащабно в електрификация и автономно управление, мнозина го помислиха за луд. Днес всички се насочват натам. Как може Renault-Nissan да запази преднината си в тези области?
- Трябва да отчетем, че ние бяхме пионерите, що се отнася до електромобилите. И до днес най-продаваният електромобил е Nissan Leaf - кола с пет места, подходяща за семейства. Искаме да разширим тази гама и с други автомобили, но ще ги обявим, когато му дойде времето. Колкото до автономното управление, през есента пуснахме в Япония първия си миниван Serena с така наречената система ProPilot. Това е кола, която се управлява сама на магистралата - макар законът да изисква все още да седите зад волана. Системата се оказа много популярна - над 60% от поръчките за Serenа я включват. Предстои да представим същата технология и в Европа с Nissan Qashqai.

Защо Nissan не може да избяга от Brexit? (ВИДЕО)

На сцената се появяват нови играчи като Тesla, Uber, Google, Apple. Притеснява ли ви тази неочаквана конкуренция?
- Ни най-малко. Ние сме имали неочаквани конкуренти през всичките тези над 100 години на автомобилната индустрия. Такива компании са необходими, за да стимулират иновациите. За мен тази конкуренция е нещо положително.

Като директор по изпълнението вече сте базиран в Йокохама, в Япония. Културните разлики още ли са толкова големи, колкото бяха в миналото?
- Трудно ми е да преценя. Аз работя за тази компания от 31 години и вече е сложно да преценя кое идва от японската култура, и кое идва от специфичната корпоративна култура на Nissan. Това е култура на дисциплината, на предизвикателствата, на фокуса върху изпълнението. Естествено, ние се променяме заедно със света. Трябва да го правим, за да създаваме стойност за акционерите си. Но ДНК-то в културата на Nissan си остава непроменено.
 

Тагове: nissan brexit qashqai
0 от 500