IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford може да се върне в световните ралита

Победата на Ожие в "Монте Карло" определено помогна

Ford може да се върне в световните ралита

Победата на Себастиен Ожие, с която стартира сезон 2017 в световния рали шампионат може да ускори решението на Ford за евентуално завръщане в WRC. В момента компанията се представлява неофициално от тима на Малкълм Уилсън M-Sport, който до победата в неделя не беше печелил състезание в световния шампионат от ноември 2012 година.

Ford може да се върне в световните ралита

Ford се изтегли от WRC в края на 2012 година и оттогава M-Sport, който е голям, но все пак частен отбор, се бори срещу другите заводски тимове в класирането при конструкторите. От Ford идва единствено помощ за инженерното развитие на състезателните автомобили. Това обаче може да се промени съвсем скоро, тъй като през зимата Уилсън успя да убеди 4-кратния световен шампион Ожие, който е най-силният пилот в WRC, да подпише с M-Sport, след като французинът остана без отбор след оттеглянето на Volkswagen от спорта.

Ford може да се върне в световните ралита

На рали „Монте Карло” своя дебют в световния рали шампионат направи шефа на Ford Performance Дейв Перичак, който заяви пред медиите, че е бил впечатлен от това, което е видял по отсечките и потвърди, че може да включи WRC в плановете на компанията.

„За първи път съм на рали от световния шампионат и е направо страхотно – обясни Перичак. – В момента участваме основно в рали кроса – в шампионата GRC в Америка и в световния шампионат WRX с Кен Блок, като там имаме и отбор. Но сега съм тук и ще включим световния рали шампионат в нашите планове.

„M-Sport разполага с напълно нов автомобил, създаден по новите технически правила. За нас е сбъдната мечта, че Ожие за M-Sport, много сме развълнувани.”

И Перичак не отхвърли възможността Ford да се завърне на 100 процента със свой заводски отбор.

Ford може да се върне в световните ралита

„Ще разгледаме тази възможност. Сега работим добре с Малкълм Уилсън, той се справя страхотно и ще трябва да решим как ще продължим да работим с него и в бъдеще, но трябва да участваме повече.”

За сезон 2017 в световния рали шампионат освен M-Sport със свои заводски отбори участват още три автомобилни компании: Hyundai, Citroen и Toyota.

Тагове: wrc ford m-sport
0 от 500