IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рекордна печалба за Ford в Европа

В глобален мащаб компанията отчете лек спад заради Тръмп и пенсионните си схеми

Рекордна печалба за Ford в Европа

Eвропейското поделение на Ford отчете най-голямата печалба в историята си - 1.2 милиарда долара преди данъчно облагане, при марж от 4.2%. Това е отлична новина за новия шеф на Ford Europe Джим Фарли, който пое поста преди малко повече от година с основната задача да изведе на зелено губещото напоследък поделение.

Рекордна печалба за Ford в Европа
За по-малко от две години Джим Фарли успя да изведе европейския Ford от загуба до рекордна печалба. При това в момент, в който и двата ключови модела на компанията - Focus и Fiesta - бяха в края на цикъла си в очакване на нови поколения

В глобален мащаб печалбата на концерна преди данъци е 10.4 милиарда долара - лек спад спрямо рекордната 2015 година, но въпреки това много добър резултат. Маржът на печалба е 6.7%.

Спадът се дължи на два еднократни ефекта през четвъртото тримесечие на годината, отбелязва Bloomber: преизчисляването на пенсионните схеми на компанията и решението, след активното настояване на новия президент Доналд Тръмп, да се отмени строителството на новия завод в Сан Луис Потоси, Мексико. Заради него компанията трябваше да плати 200 млн. долара на ангажирани подизпълнители и на мексиканските власти, които бяха изградили инфраструктура за завода.

Рекордна печалба за Ford в Европа
Доналд Тръмп намали печалбата на Ford за миналата година с 200 млн. долара

Ford предупреди акционерите си, че очаква нов спад в печалбата през 2017 заради планираните големи инвестиции в нови технологии, най-вече в областта на автономната мобилност.
 

Тагове: ford 2016 ford europe
0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 7 години )
    Съгласен с none, че се дължи предимно на еднократни ефекти - оптимизация на структурите, окончателно приключиха компенсаторните плащания за затворения завод в Белгия, пропуснат автосалон в Париж и пр. икономии. И все пак е добра новина, ще им позволи да поискат повече инвестиции. Отстъпките за Focus и Fiesta са нормални, последна година, моделите доста остаряха спрямо конглокенцията. Тази година идват новите и такива отстъпки вече няма да има
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Краткотраен ефект. Направиха огроми отстъпки на фирми по оперативни лизинги и вдигнаха продажбите. Останалите които се излъгаха да си купят едва ли ще повторят. Покарах нов Фокус дизел миналата година, и впечатлението ми е че отстъпките са за сметка на качеството. Колата е направена колкото да си изкара гаранцията. За оперативен лизинг е ок, за лична - едва ли.