IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Магистралите в Германия стават платени за чужденци

Мярката влиза в сила през 2019, реши местното правителство въпреки протестите

Магистралите в Германия стават платени за чужденци

Правителството на Германия одобри законопроект, според който въвежда такси на магистралите си, съобщава „Дойче Веле”. Решението е взето въпреки протестите на граничещите с Германия държави, според които то представлява дискриминация спрямо чуждестранните шофьори.

Аутобаните в Германия стават платени за чужденци

Законопроектът стана резултат от постигнатото сред редица компромиси по-рано споразумение между федералната република и Европейската комисия. В резултат от него немските собственици на най-екологичните автомобили ще плащат по-ниски такси за превозните си средства, отколото бе предвидено по-рано.

Тарифите за преминаване на чужденци през аутобаните в Германия също в крайна сметка са по-ниски от планираните първоначално. Таксата за 10 дни в зависимост от обема на двигателя и неговите вредни емисии ще бъде 2.50, 4, 8, 14 и 20 евро. По-рано се предвиждаха само 3 категории – 5, 10 и 15 евро. Годишният абонамент ще бъде ограничен на 130 евро.

След решението на правителството предстои законопроектът да бъде утвърден и от германските парламенти – Бундестага и представителите на федералните провинци – Бундесрат. Очаква се системата за събиране на такси да започне да работи през 2019 г.

Снимка: Wikipedia

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    Малко сложно с тия емисии.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Както винаги колкото и да се обяснява, все има неразбрали! Винетните такси ще са за всички и за чужденците, и за немците!Споко, няма да са само за бай мангауците като вас, които я докретат до Германия с 20 и кусур годишните си талиги,я не! Смешковци! Тръгнали на чужд гроб да плачат! Плащайте си БГ винетките и заобикаляйте кратерите! Овчици!
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    По принцип са прави германците, но когато се загледаме в детайлите нещата са съвсем други.Прави са да въведат винетни или каквито си искат такси за пътищата, които се ползват.Не са прави за това, че само чужденците ще плащат, а немците не. Закона трябва да важи за всички, а не само за някои. Навсякъде пътните такси се плащат от местни и от чужденци, но немците искат да заобиколят тези неща и да искат пари само от чужденците.А между другото в последните години пътищата им станаха доста зле.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    az ( преди 7 години )
    Като реципрочна мярка, Боровец ще върне ски-картите за чужденци на пистите.
  • #2
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не може да се говори за дискриминация! Само в Германия няма винетки. Аз плащам пътен данък за моята кола наред с немците, чуждите шофьори не плащат никакви такси когато ползват немскте пътища. кой е дискриминирания тогава - тези които живеем в Германия и си плащаме данъците. Така, че съвсем уместно е и германците да въведат винетни такси!
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    До Анонимния ( преди 7 години )
    Няма да е лошо първо да прочетеш статията и тогава да коментираш. Когато и немци и чужденци плащат еднаква такса за магистралите каква дискриминация бълнуваш?