IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7.3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

Автомобилът е на 55 години, но с едва 6000 километра пробег

7.3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

Колко и какви коли може да си купите за 7.37 милиона долара? Много и най-различни. Или пък само една - но пък каква! Точно толкова достигна цената на най-скъпия Jaguar E-Type в историята, постигната на последния търг на Bonhams в Скотсдейл.

7,3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

Този чудесен екземпляр от 1963 година, версия Lightweight, е в прекрасно състояние. Производствената му серия е била от едва 12 коли. Макар да е на почти 55 години, този състезателен автомобил е изминал едва 6437 километра.

7,3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

Имал е само трима собственици, беше продаден с оригиналния си 6-цилиндров двигател с мощност 293 конски сили, както и с оригиналната скоростна кутия с 4 къси предавки. Шасито е с номер S850667, а колата е №10 от спомената серия от 12 автомобила. Автомобилът има и сериозни спортни успехи – през 1963 година печели титлата в австралийския пистов GT шампионат.

7,3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

При втория си собственик автомобилът е напълно реставриран през 1999 година от специалистите на Lynx Engineering в Англия, след което е продаден на търг във Флорида. Новият собственик получава всички записки на инженерите и механиците от реставрацията, както и пълна документация за историята на колата – състезателни успехи, сервизиране и т.н, както и много снимки от успехите на този E-Type.

7,3 милиона долара за най-скъпия Jaguar E-Type

Естествено, 7.37 милиона са много пари, дори и за такъв автомобил, но това далеч не е най-скъпият Jaguar. През 2016 година RM Sotheby’s продаде D-Type от 1955 година за 21 780 000 долара, което го превърна в най-скъпия Jaguar изобщо в историята на марката и дори, за кратко, във втората най-скъпа кола в света.

Тагове: jaguar jaguar e-type
0 от 500