IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Uber загуби 800 милиона долара само за три месеца

Компанията остава на червено дори и след като се отказа от скъпата авантюра в Китай

Uber загуби 800 милиона долара само за три месеца

Компанията за споделени пътувания Uber отчете над 800 милиона долара загуба само за третото тримесечие на годината. Главните причина за негативния резултат са ценовата война с набиращия сила конкурент Lyft в САЩ, както и инвестициите в нови начинания, отбелязва FT.

Uber загуби 800 милиона долара само за три месеца

Все пак резултатът е подобрение спрямо предишните периоди, в които Uber активно се опитваше да се бори на китайския пазар с местния играч Didi Chuxing. В крайна сметка Uber се отказа от тази битка и вместо това придоби дял в Didi.

Uber се надяваше да излезе на печалба през тази година, но битката за пазарен дял с Lyft увеличи драстично разходите. Освен това компанията инвестира сериозно в някои нови проекти - изпитанията на безпилотни автомобили в Питсбърг и Сан Франциско, разработването на собствена система карти като конкурент на Google Maps, а също и разширяването на услугата си за доставка на храна UberEats.

Според някои анализатори секторът на автономните транспортни услуги може да достигне до 10 трилиона долара годишно в близко бъдеще, така че инвестициите на Uber биха могли да се оправдаят. От друга страна, конкуренцията в този сектор става все по-ожесточена, а изпитанията на Uber не вървят съвсем по план. Регулаторът в Калифорния например забрани тестовете на безпилотните коли в Сан Франциско само няколко часа след старта им, след като две от машините бяха засечени да пресичат на червен светофар.
 

Тагове: uber lyft didi chuxing
0 от 500