IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Европа се сбогува с GPS от 15 декември

Всички нови коли на Стария континент ще бъдат оборудвани с новата система Galileo

Европа се сбогува с GPS от 15 декември

Европа ще има собствена спътникова навигационна система за връзка с автомобилите, която заменя използваната досега GPS. Тя се казва Galileo и официално започна да функционира на 15 декември. След 2 години с нея трябва да бъдат оборудвани всички нови коли, продавани на Стария континент.

Европа сменя GPS с нова система

Досега европейските производители бяха изцяло зависими от американската GPS (Global Positioning System) Още преди няколко години в Китай създадоха собствена спътникова система Compass, същото сториха и руснаците с тяхната ГЛОНАСС. Към момента Galileo разполага с 18 спътника, които са недостатъчни за 24-часово покритие и затова през следващите 2 години GPS ще продължи да се ползва като помощна система.

През 2020 г. обаче Galileo ще има на разположение цели 30 спътника и това ще позволи пълна навигационна независимост от Америка. Според официалната информация европейската система ще бъде по-бърза и по-точна от американската, като ще стане задължителна за всички нови превозни средства от наземния транспорт на континента.

Съвременната бърза и точна навигация ще се превърне и в един от ключовите компоненти на инфраструктурата за бъдещите безпилотни автомобили, които в момента се разработват от редица производители. Специално за автономните превозни средства се създават цифрови карти от ново поколение. Те са тризмерни с висока разделителна способност  и възможност за постоянно обновяване, като се нуждаят от скоростна и точна спътникова поддръжка – нещо, на което Galileo отговаря.

Нещо повече – новите смартфони, таблети и видеорегистратори вече ще могат да приемат сигнал от европейската спътникова система, като е необходимо единствено техните производители да ги настроят към нея. Това ще започне да се случва още в началото на 2017 г.

Снимка: Automotive News

Тагове: gps galileo
0 от 500
 • #7
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Колелото ми е отврат, по-добре с обществен транспорт и пеша.
 • #6
  3 rate up comment 2 rate down comment
  Плоския ( преди 2 години )
  От Максуда съм, квартал на Варна.
 • #5
  9 rate up comment 0 rate down comment
  Хари Потър ( преди 2 години )
  Колегата с похлупака забрави да уточни,че той самия е глухарче.
 • #4
  12 rate up comment 1 rate down comment
  Галилей ( преди 2 години )
  „ Земята е плоска, а не кълбо.“ ================================= Ама вЕрно ли е плоска? Повече или по-малко от теб?
 • #3
  17 rate up comment 1 rate down comment
  до: Стънчо ( преди 2 години )
  Отдавна съм го направил. ако ми трябва само да си придвижа трибуквието от т.А до т.Б ползвам колело. Разбира се разстоянието да не е повече от 25 км. и времето да позволява. При по-големи разстояния и добро време съм с мотор и само при дълги маршрути, лошо време и наличие на хора/багаж ползвам кола. По-здравословно, екологично и евтино е. В час пик с колелото съм по-бърз от автомобилите и моторите. Единствено метрото ме бие по бързина, но се плаща. Пробвай, готино е!
 • #2
  3 rate up comment 13 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Не ми е ясно къде са спътниците? Земята е плоска, а не кълбо. И второ е покрита с похлупак на около 120 км височина!? Тогава остава вариант устройствата за GPS да са на Земята, както и спътниковата телевизия,ама с "хоризонтална поляризация". Задължителното слагане на GPS на всяка нова кола означава сигурно проследяване и допълнително облъчване с електромагнитна радиация, не само на ползващите коли. Само че това не интересува нашего брата. За него това е БЕЗОБИДНО. ДА, АМА НЕ и няма да бъде!
 • #1
  16 rate up comment 3 rate down comment
  Стъно ( преди 2 години )
  Бавно, но сигурно вървя към слизане от колата и качване на колело...