IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един китайски съперник на Tesla

Air на Lucid Motors излиза на пазара през 2018 година

Още един китайски съперник на Tesla

Lucid Motors представи концептуалния си електромобил Air, чиято серийна версия ще е поредният съперник на Tesla Model S. Компанията е базирана в Калифорния, но парите идват от Китай, а производството на модела с футуристичен дизайн ще е в Аризона, където в момента Lucid Motors строи новия си завод. 

Още един китайски съперник на Tesla

От компанията отбелязват, че Air е с размерите на E-класата на Mercedes, но на борда предлага пространство, съизмеримо с това на S-класата на луксозната германска марка. В списъка с опциите на Air попадат аудио система с 29 говорителя и индивидуални задни седалки, чийто облегалки могат да се накланят на 55 градуса назад. 

 

Все още обаче някои от най-важните технически показатели на Air не са обявени. От компанията с гордост посочиха, че електромобилът ще ускорява от 0 до 96 км/ч за 2,5 секунди, както и че мощността му ще е „до 1000 конски сили”. Освен това, клиентите на Lucid Motors ще получат електромобили, оборудвани с батерии с „уникална химия”, която позволява многократното им бързо зареждане, а освен това Air ще е готов и за автономно придвижване. Производството на модела трябва да започне през 2018 година. 

 

Първата производствена серия носи името Launch Edition и ще вклюбва 255 коли. За нея от компанията обещават „богато серийно оборудване” и искат 25 500 долара депозит. Цената на всяка една от тези коли ще е „над 100 000 долара”. След това на конвейера ще се качат обикновените серийни електромобили Air, чието производство ще започне, след като бъдат разпродадени всички бройки от Launch Edition. За тях депозитът е по-скромен – 2500 долара. В момента заявки за Air могат да правят само клиенти от САЩ и Канада. 

 

Компанията очаква да продаде около 20 000 коли в първата си година на пазара, но планира разширяване на моделната гама и увеличаване на производството до 130 000 бройки годишно. Предполага се, че бъдещите модели на компанията ще са с по-скромни цени – около 65 000 долара.

0 от 500