IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия

С този френски дребосък журналистът Жан Дюлон изминава общо 250 000 км

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия
Само преди няколко дни Renault представи уникалния Art Car проект Kwid, а сега французите ни подсещат за един стар приятел с артистична окраска на купето. Сава въпрос за уникалното Twingo “Balarinji” от 1994 г., шофирано от френския журналист Фан Дюлон по време на епичното му пътешествие в Австралия в средата на 90-те. Тогава французинът успява да измине 25 000 км, от които 8000 км черни пътища и тежък офроуд. Всъщност, това е първият автомобил с един задвижващ мост, който достига полуостров Кейп Йорк – най-северният нос на Австралия.

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия
 
След края на експедицията си, Жан Дюлон се свързал с двама известни австралийски художници с молбата да обезсмъртят колата, като я изрисуват с аборигенски мотиви. Двамата художници били Джон Мориарти, основател на производителя на дизайнерски дрехи Balarinji и Франк Лий, популярен художник, специализирал в рисуването с аерограф.

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия

Дюлон увековечил колата, издействайки появата и във филм, излъчен по местна австралийска телевизия, докато Renault използвало машината за рекламни цели. Мотото на кампанията било „Twingo е като бумеранг. Независимо колко далече го изпращате, то продължава да се връща обратно.“

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия
 
Очарователният градски автомобил не е бил пенсиониран след епичното си австралийско пътешествие, тъй като Жан продължил да го кара, дори след като се прибрал във Франция. Той успял да навърти общо 250 000 км с колата, която най-накрая намерила новия си дом в Канбера и местния Национален австралийски музей. От Renault казват, че в момента колата се счита за „национално богатство“.

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия
 
Първото Twingo дебютира на автосалона в Париж през септември 1992 г. През следващата година от Renault пускат колата на пазара, където французите имали спешна нужда от заместник на Renault 4. Оригиналното Twingo имало дълъг и щастлив живот.

Уникалното Renault Twingo, което обиколи Австралия

Продажбите продължили до юни 2007 г., когато най-накрая моделът бил сменен с второ поколение. Първите две генерации на Twingo били стандартни и имали предно разположен мотор, докато актуалното Twingo, което излезе на пазара през 2014 г., има задно разположен двигател, който задвижва задните гуми.



Снимки: Renault


 
 

 

Тагове: renault twingo
0 от 500
  • #4
    30 rate up comment 0 rate down comment
    Ммм ( преди 7 години )
    До първият "анонимен", човек не става въпрос за това,че една бройка е изминала 250х.км., а това че е първият автомобил с един двигателен мост стигнал по оф роуд пътища до най- северната точка на Австралия Кейп Йорк. Чети и тогава пиши. Много от този модел са достигнали още в музея в Канбера и по-големи пробези, но този не защото ее считан за национално богатство.А иначе аз карам само Рено и съм изключително доволен от марката,като качество и цена алтернативите не са много.
  • #3
    27 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не съди за мнението на масовия човек по писанията в интернет и кварталната кръчма. Доволните просто си карат колите и няма от какво да се оплакват, а повечето, които пишат мнения в интернет са недоволните, които имат нужда да си излеят отровата.
  • #2
    29 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    чудно защо само в България се оплакваме от Рено. Е явно си е до човек.90 % от хората карат колите си като служебни после ама тя се чупи.
  • #1
    19 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Чудо на чудесата ,една единична бройка изминала цели 250 000 км.и вече постигнат е чутовен подвиг.