IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справите най-бързо със запотените стъкла

На помощ ви идва един от създателите на марсоходите на NASA

Eсенна сутрин. Вече бездруго закъснявате, понеже през този сезон ставането е някак си по-трудно. Влизате в колата си и установявате, че ще трябва да почакате още, докато запотените или дори заскрежени стъкла станат отново прозрачни.
  
  
Как да се справите най-бързо със запотените стъкла
  
  
Това без съмнение е една от най-досадните страни на придвижването с автомобил. Как да я сведем до минимум? В интернет е пълно с полезни съвети, разбира се. Има само един проблем: те си противоречат до комична степен. Един настоява да включите парното на максимум. Друг категорично твърди, че най-добре е да пуснете климатика и да отворите прозорците. Кое е по-добре - системата да рециркулира въздуха в купето, или да вкарва свеж отвън? И има ли смисъл от скъпите спрейове срещу запотяване?

С отговора на всички тези въпроси се е заел нашумелият американски изобретател Марк Робър, работил 7 години за NASA по програмата за марсохода Curiosity. На базата на доста продължителни експерименти той установява научно каква е най-добрата комбинация от фактори, за да съкратите сутрешното чакане. Да обобщим:
  
  
Как да се справите най-бързо със запотените стъкла
  
   
1. Включете отоплението на максимум
Топлият въздух има свойството да задържа много повече влага от студения. Щом загреете купено, въздухът сам ще попие капчиците по предното стъкло по-добре и от хавлиена кърпа.

2. Включете климатика
В климатичната система има филтри, които отстраняват влагата от въздуха, така че това също ще помогне.

3. Нагласете системата на външен въздух, а не рециркулация.
Въздухът в купето винаги е по-влажен - първо, защото дишате в него, и второ, защото снощи е бил затоплен и е приел доста влага. Студеният въздух отвън е с много ниска влажност. Пуснете го вътре, загрейте го и проблемът е решен.

4. Открехнете леко прозорците
Този съвет видимо противоречи на първия. Но всъщност става дума за половин или една минута в началото, докато парното така или иначе още не е загряло. Така ще постигнете същата цел като в точка 3 - да подмените влажния въздух вътре със сухия въздух отвън.
   
   
Как да се справите най-бързо със запотените стъкла
Чувалче (или чорап) с кристали от котешка тоалетна може значително да намали количеството кондензирана влага по стъклата
  
   
Има и няколко допълнителни трика, с които можете да намалите степента на проблема със запотяването. Много помага например да поставите платнено чувалче с абсорбиращо влагата вещество на предното стъкло. То ще погълне влагата, която иначе ще се появи като кондензат или скреж по предното стъкло, щом колата изстине. Една шепа кристали от котешка тоалетна вършат отлична работа.

По бензиностанциите ще откриете и различни препарати срещу запотяване, които като цяло работят добре, но имат един сериозен проблем - никак не са евтини. Робър установява, че абсолютно същият ефект се получава и с малко пяна за бръснене, която нанасяте по стъклото и после избърсвате.
   
  

  
  
Всички тези съвети се отнасят до проблемите от вътрешната страна на стъклата. Как да се справите ефикасно с външния скреж и заледяване - четете в близките дни.

0 от 500