IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прекалено мощни и опасни!

Пет автомобила, на които бе забранено да участват в състезания

Прекалено мощни и опасни!

Надпреварата за мощност и използването на нови технологи са нещо обичайно за автомобилния спорт. Но и при него понякога се появяват такива автомобили, които тотално превъзхождат конкурентите си. И се налага да бъдат забранявани с промени в правилниците. Ето 5 такива машини.

Lotus 56 (година на участие 1968)

Прекалено силни и опасни

През 1968 г. британците от Lotus заявяват за участие в легендарното състезание „500 мили на Индианаполис” болид с името 56. На фона на приличащите на цигари съперници Lotus 56 се отличава рязко по клиновидната си форма и отличната аеродинамика. Освен това машината има задвижване на четирите колела и газотурбинен двигател от хеликоптер. Той е производство на компанията Pratt & Whitney и развива 500 к.с.

Болидът обаче се оказва разочарование за отбора. Въпреки това той е модернизиран и се превръща в Lotus 56B, като участва в няколко състезания от първенството на Формула 1 през 1971 г. – също без успех. Големият проблем е „турбо дупката”, заради която реакцията на мотора при подаване на газ закъснява до 6 секунди. По-късно това е съкратено до 3 секунди.

Прекалено силни и опасни

От автомобила са построени 4 бройки. С една от тях по време на тренировка загива пилотът Майк Спенс. Друга е управлявана от легендата Греъм Хил (на снимката), но и той катастрофира тежко. Съдбата на другите два е подобна – първият дори е на път да спечели едно от състезанията, но няколко обиколки преди края получава повреда на горивната помпа и спира.

Въпреки всички проблеми Lotus 56 има огромен потенциал и с отстраняване на проблемите е можел да се превърне в заплаха за конкуренцията. С това са наясно и шефовете на американския автомобилен спорт, които през 1969 г. забраняват газотурбинните двигатели и системата за задвижване на четирите колела.

Chaparral 2J (1970 г.)

Прекалено силни и опасни

Историята на автомобилните надпревари познава редица примери за необичайна конструкция, но дори и там се появяват екзотични решения. Едно от тях е американският Chaparral 2J, който участва в сериите Can-Am през 1970 г. Неговата странна форма има само една цел – създаване на максимална притискателна сила. За целта в задната част са поставени 2 огромни вентилатора, които се задвижват от 2-цилиндров 2-тактов мотор, а самият болид има пластмасова престилка, разположена по целия периметър. Тя е почти плътно до земята, за да може да ограничи достъпа на въздух под колата.

Така Chaparral 2J разполага с два двигателя, като основнният е 7,6-литров V8 на Chevrolet, който е форсиран до 650 к.с. Идеята за двата вентилатора, които да разреждат въздуха под машината и да осигуряват по-добра притискателна сила има потенциал, но като цяло болидът се оказва ненадежден. Освен това конкурентите се оплакват, че често вентилаторите изхвърлят камъчета, които се забиват в каската на движещия се отзад пилот.

Прекалено силни и опасни

Отстраняването на технически проблеми по колата не помага, тъй като през 1971 г. подобни машини са официални забранени от правилника на сериите Can-Am. Впрочем, през 1978 г. отборът на Brabham се опитва да приложи същата технология в болидите си, участващи в първенството на Формула 1, но не му е позволено.

Porsche 917/30 (1973 г.)

Прекалено силни и опасни

Porsche 917 е един от най-сполучливите модели в историята на немската компания. В началото на 70-те години този автомолил печели „24 часа на Льо Ман”. Като цяло съществуват 11 различни варианти на машината, но най-свирепата и една от най-мощните е тази, която участва в сериите Can-Am. Той тежи едва 820 кг. и предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,3 секунди, като развива скорост от 390 км/ч.

Прекалено силни и опасни

Състезателната кола е оборудвана с 12-цилиндров мотор с 2 турбокомпресора. От работен обем 5,4 литра по време на състезания инженерите на отбора успяват да измъкнат 1100 к.с., а по време на квалификациите двигателя предлага още повече – 1580 к.с. През целия сезон Porsche 917/30 тотално доминира в сериите, което не се харесва на останалите.

Прекалено силни и опасни

През 1974 г. светът е обхванат от петролна криза, която е отличен повод за организаторите на сериите Can-Am. Те приемат промени в правилника, като въвеждат лимит на горивото по време на състезание. А в него Porsche 917/30 просто няма как да се впише и затова болидът е пратен в пенсия.

Williams FW14B (1992 г.)


Прекалено силни и опасни

През сезон 1992 г. отборът на Williams във Формула 1 е направо неудържим, като заслугата е на болида FW14B. Задвижването му е поверено на 3,5-литров атмосферен V10 двигател, който развива 730 к.с. Автомобилът разполага с полуавтоматична скоростна кутия и система ABS, но най-силното му оръжие е системата против буксуване, която му дава огромна предимство на старта, както и на излизане от завоите. Освен това машината има и активно окачване, което също играе важна роля.

Прекалено силни и опасни

Резултатът в крайна сметка е пълен разгром над съперниците. От общо 16 състезание през сезона Williams FW14B печели 10, като в 9 от тях победител е славещият се с агресивното си каране Найджъл Менсъл. Англичанинът става световен шампион, а отборът печели купата при конструкторите.

Прекалено силни и опасни

Всичко това, напълно естествено, не се харесва на конкурентите и те започват да внедряват на своите автомобили технологиите на FW14B. Нещата обаче са решени кардинално от организаторите на световния шампионат, които за следващия сезон забраняват електроните асистенти и активното окачване.

DAF Turbo Twin (1984-1988 г.)


Прекалено силни и опасни

Дори сред състезатените камиони се срещат такива чудовища, чиято доминация е можела да бъде спряна единствено с промяна в правилника. През 1984 г. на легендарното рали „Дакар” за първи път се появява най-знаменития и нестандартен камион за това време – двумоторният DAF Twincab с обща мощност 800 к.с.

След 2 години модернизирана холандска машина вече се казва DAF 3600 Turbo Twin и развива цели 1000 к.с. В средващото рали – през 1987 г., пилотът Ян де Рой участва с версията Turbo Twin II, като печели убедително. Камионът е толкова бърз, че завършва на 11-о място в генералното класиране. А вторият в подреждането в класа – Карел Лопраис с Tatra, финишира на цели 12 часа след Де Рой.

Прекалено силни и опасни

Апотеозът в развитието на двумоторните DAF е Turbo Twin X1, който застава на старта на „Дакар” през 1988 г. Камионът разчита на 6 турбини, а общата мощност на двата 11,6-литрови мотора достига 1200 к.с. и 4700 Нм. Максималната скорост на това чудовище е 240 км/ч, като феновете на „Дакар” сигурно още си спомнят кадри от надпреварата, на които тежащият 11 това камион се движи редом с прототипа Peugeot 405 Turbo на лидера при автомобилистите Ари Ватанен. Това се случва при скорост от 200 км/ч.

Именно „Дакар-88” обаче се оказва големият кошмар за тима на DAF. По време на специален участък машината от предишната година - Turbo Twin X2 (1000 к.с.), се преобръща няколко пъти при скорост от 170 км/ч. Пилотът Тео ван дер Рюйт и инженерът Крис Рос оцеляват, но навигаторът Кеес ван Ловежин изхвърча през предния прозорец и загива на място.

Прекалено силни и опасни

Отборът на DAF решава да напусне състезанието, като се завръща в пустинните ралита едва след 10 години. Много по-рано – още през 1990 г., регламентът е променен и подобни камиони са забранени.

Снимки: Интернет
 

0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Бъгчо ( преди 7 години )
    "Камионът е толкова бърз, че завършва на 11-о място в генералното класиране." - умнико, това включва и автомобилите. Т.е. даже повечето автомобили са зад него."Къде слагаш Камаз до DAF. Все едно да сравняваш Ауди с Лада. Разлика от небето до земята, драги ми смехурко."Драги ми смехурко, ако погледнеш статистиката на рали Дакар ще видиш, че при камионите Камаз водят драстично през годините с 12 победи (пред втория с 6)
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ddd ( преди 7 години )
    Къде са "високотехнологичните"?
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Alien ( преди 7 години )
    Navreneto predi 30 tina godini , kato minavaha po E80 gratzki TIRove DAF ukraseni s dva ili ponyakoga chetiri Michelin Man ni obiraha ochite.DAF,MAN,SCANIA,MERCEDES ...Kamaz togava byaha samo samosvali simvol na sotzialisticheskiya "prespeoritet"...
  • #3
    3 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "Камионът е толкова бърз, че завършва на 11-о място в генералното класиране."А сметай 1-о място с колко бръз камион е спечелено!
  • #2
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Ванката ( преди 7 години )
    Къде слагаш Камаз до DAF. Все едно да сравняваш Ауди с Лада. Разлика от небето до земята, драги ми смехурко.
  • #1
    13 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    DAF е супер, но KAMAZ е по-супер.