IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай печели битката срещу пикапите

Популярните возила може да се продават само в четири провинции

Китай печели битката срещу пикапите

Американският гигант General Motors реши да стъпи на пазара на пикапи в Китай и догодина ще лансира там популярните си модели Silverado и Colorado. Това обаче по-скоро ще е интересен пазарен експеримент, отколкото кампания, която да донесе сериозни печалби, написа USA Today. 

Китай печели битката срещу пикапите

Моделите, които ще се продават в Китай, се сглобяват в САЩ, след което ще се продават само в отделни провинции, по-точно 4 провинции. Причината за това ограничение е решението на китайските власти да забранят влизането на пикапи в повечето големи градове, за да намалят задръстванията и замърсяването на въздуха. 

 

От известно време насам комунистическата върхушка в Китай започна да обръща внимание на сериозните проблеми с мръсния въздух, вследствие на което държавата започна да налага електромобили и хибриди, както и да ограничава по-сериозните замърсители на четири колела. В момента продажбата на пикапи в Китай е разрешена само в провинциите Хенан, Хебей, Лиаонин и Юнан. Забраната за тези 4 провинции беше вдигната през март, като целта е местните производители на такива модели да си поемат въздух, тъй като пазарът им буквално се срина. 

 

Освен двата модела на Chevrolet – Silverado и Colorado, Ford също ще разполага със свой пикап на местния пазар – догодина дебют ще направи F-150 SuperCrew. А заедно с него в Китай компанията ще лансира и впечатляващите Focus RS и GT. И трите модела ще бъдат облагани с мито в размер на 25% от цената им, което означава, че пробивът на пазара няма да е лесен, но и тук става въпрос за интересен експеримент. 

 

Nissan е единственият глобален автомобилен производител, който сглобява пикапи в Китай. На пръв поглед това е странно, като се има предвид, че почти всички компании участват в смесени фирми с местни партньори, които произвеждат милиони автомобили на година. През миналата седмица Mercedes отбеляза производството на своя едномилионен автомобил в Китай, където се сглобяват версиите с дълга база на C- и E-класата, както и GLA и GLC. 

 

Затягането на ограниченията за автомобилите, които замърсяват въздуха вървят паралелно с улеснения за електромобилите, като местното министерство на индустрията и информационните технологии представи план, според който до 2030 година 40% от продажбите на нови автомобили в Китай трябва да се падат на електромобилите.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    @ ( преди 7 години )
    V boxa ima termin BELOW THE BELT . Nikva bitka ne sa spechelili . Te zamarsjavat naj - mnogo , osobenno prez zimata . Masovo se otopljavat s vaglishta , atavarish Ushanka she mi pishe za protokoli - otbii nomera !
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    "комунистическата върхушка"???А демокрастната върхушка във ФАЩ даже не е подписала протокола от Киото заедно с върхушката от Австралия!
  • #3
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Striker ( преди 7 години )
    Олелее, те си омазаха приридата тотално, реките им са черни, екологията им е чужд термин, само и само да се изравнят с Америка и сега р'ииш ли, пикапите са вредни! Бхахахахаха! Жълтури.
  • #2
    3 rate up comment 15 rate down comment
    RRE 435I ( преди 7 години )
    Sre6tu djipovete sa samo tezi koito ne mogat da si gi pozvoliat. Toest toyotodjiite,a te niamat dumata nikade
  • #1
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Крайно време е и София да вземе мерки с/у тези возила за фермата Забрана на всякакви джипове и пикапи за движение по улиците на София ще доведе до страшно много положителни промени в трафика, паркирането , чистотата на въздуха и най-вече културата на шофиранеза това обаче са нужни железни топки, а ние си имаме жана за кметица - тоест джибовете ще са на власт още дълго време !