IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опитът за спасяване на Dodge Viper се провали

FCA отказа да продаде правата върху модела на частни инвеститори

Опитът за спасяване на Dodge Viper се провали

Още преди година ръководството на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) обяви, че през 2017 г. ще спре производството на Dodge Viper, пращайки в историята превърналият се в легенда модел. Група частни инвеститори, начело с милионера Джейк Гликенхаус, се опита да откупи правата върху модела, но не успя.
Опитът за спасяване на Dodge Viper се провали
Пред изданието The Truth About Cars – Гиленхаус, който освен колекционер на автомобили, е и основател на компанията за производство на суперколи Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG), разкри подробности за пропадналата сделка. Бизнесменът и съдружниците му са поискали да купят завода Conner Avenue в Детройт, в който се произвежда единствено Viper. От FCA са проявили интерес, но в крайна сметка преговорите са пропаднали.

Италиано-американският концерн е принуден да се откаже от Viper най-вече заради лошите му продажби в последно време. Въпреки атрактивните промоции и намаления, автомобилът продължава да записва слаби резултати на пазара. Проблем се оказва и изискване на властите в САЩ, според което през 2017 г. всички нови коли трябва да се предлагат със странични възглавници. А конструкцията на Viper не позволява подобно нещо.

В Dodge нямат намерение да пускат приемник на модела, но шефът на FCA Серджо Маркионе не отхвърля възможността след време Viper все пак да бъде възроден. Това обаче ще бъде напълно нов автомобил, изграден на платформата на друг модел. Той ще бъде лишен от V10 двигателя.

Спирането на Viper е само част от стъпките, които FCA предприема за намаляване на разходите. Концернът се отказва от производството на всякакви леки коли на територията на САЩ, което означава, че моделите на Chrysler и Dodge вече ще се правят в заводите в Китай, Канада и Мексико. В Щатите ще се сглобяват единствено всъдеходите и пикапите Jeep и Ram.

Снимка: Dodge

Тагове: dodge viper fca
0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    @ ( преди 7 години )
    Dodge Viper nyama da izchezne ! Naprotiv, proizvedenoto dosega shte se uvekovechi s RESTORE and CUSTOM ! Koeto ne stava s pari stava s MNOGO PARI !!!
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Концернът се отказва от производството на всякакви леки коли на територията на САЩ, което означава, че моделите на Chrysler и Dodge вече ще се правят в заводите в Китай, Канада и Мексико. В Щатите ще се сглобяват единствено всъдеходите и пикапите Jeep и Ram.Е това е, майната им на работниците, майната им на работните им места.Важно е меринджеите да взимат повече пари, че все им е малко и не се наядоха.Целия свят върви на изуй ***.