IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 200 000 поръчаха първата масова Tesla

Електрическият Model 3 струва 35 000 долара

Над 200 000 поръчаха първата масова Tesla

Представеният в края на миналата седмица Tesla Model 3 се очертава като бъдещ бестселър. Компактният седан вече има над 200 000 предварителни поръчки, направени за период от едва 24 часа, съобщава американският производител на електрически автомобили.
Над 200 000 поръчаха първата масова Tesla
Tesla Model 3 при премиерата си в Калифорния

Резултатът на Model 3 изглежда дори по-впечатляващ, като се има предвид, че около половината от тези поръчки са направени "на сляпо" - още преди автомобилът да бъде показан пред публика. Припомняме, че в деня преди премиерата се образуваха опашки с нетърпеливи клиенти пред представителствата на Tesla Motors в САЩ, Австралия и Европа.

Въпросните предварителни поръчки представляват предплащане от страна на клиента в размер на 1000 долара. А това означава, че само за ден Tesla Motors е получила по сметката си над 200 млн. долара.
Над 200 000 поръчаха първата масова Tesla
Опашките пред шоурумите на Tesla в деня преди премиерата

Model 3 е първият достъпен електрически автомобил на Tesla. Американската компания обеща такъв още при основаването си, но предпочете да стартира пазарната си офанзива с по-скъпи и по-големи на размери предложения. Първо се появи кабриолетът Roadster, който вече не се предлага, а след него видяхме лимузината Model S и кросовърът Model X.

Началната цена на новия седан Model 3 е около 35 000 долара, но тази сума лесно може да падне под 30 000 долара, ако купувачът се възползва от федералните данъчни кредити в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че средната цена на поръчаните екземпляри на модела е около 42 000 долара. Причината е, че клиентите са избрали автомобили с повече опции.

Базовият модел ускорява от място до 100 км/час за само 6 секунди и може да премине около 350 км. с напълно заредени батерии. Информацията за по-скъпите версии е ограничена, но се предполага, че сред тях ще присъства върховата задвижваща система P90D, позната от Model S и Model X. Тя предлага задвижване към четирите колела и мощност от 700 к.с.

Доставките на Tesla Model 3 към клиенти ще стартират едва в края на 2017 година.

Снимки: Ройтерс

Тагове: tesla model 3
0 от 500
  • #32
    11 rate up comment 0 rate down comment
    ив ( преди 8 години )
    Ами оказва се,че в Норвегия /а скоро и всички скандинавски страни/ съвсем навреме са приели закона,с който от 2025 г. се разрешават единствено ел-автомобили там. Някои подигравателни коментара имаше в пресата относно приетия там закон. Нещо се задавиха сега същите журналисти.
  • #31
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Фен ( преди 8 години )
    Елон Мъск със сигурност влезе в историята. А другите автопроизводители както се казва: "изпуснаха влака"
  • #30
    10 rate up comment 1 rate down comment
    LEX ( преди 8 години )
    Всички грешите в едно едно нещо. Това не е бъдещето, а настоящето. Просто ние в България живеем в миналото... Вижте в сайта на Тесла зарядните станции в Европа към момента и планираните за 2016 год. Представете си колко ще са, когато започнат доставките на новия модел през 2018 год. Ще може да се обиколи цяла Европа без проблем, само тук ще е закъсвацията, както обикновено. И аз познавам 2-*** човека, които са я капарирали.
  • #29
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    *** с дизелови сажди в главата не спира да чупи ***. ВАГ знаели бъдещето и разработвали електрички е вица на деня, а може и на седмицата. Много сажди има в главата то бе ВАГончик. Вземи направи малко проветрение!
  • #28
    10 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 8 години )
    Събитието на годината в автомобилният свят се казва Тесла Модел 3. Изглежда че тя ще е метеорита, който ще удари динозаврите в бранша. Прогнозата е че към 2022, общата цена на притежание на ел. кола ще е по-ниска от тази на конвенционален автомобил, което означава че и без субсидии ще може да се купуват на приемлива цена. Да не говорим че като КПД, надеждност и цена за сервизиране, разликата е колкото от Земята до Юпитер ;)
  • #27
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ВАГ бъдещето може и да знаят, но не знаят дали ще имат място там ;)
  • #26
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Айде стига сте злобяли бе пу мияри такива. Това е бъдещето а не нафтови печки от ВАГ, които тровят хората наред.
  • #25
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ima razlika dali e rezervirana ili prodadena.Da vidim kolko ot tezi 300000 rezervacii 6te se prevarnat v prodajbi kato Tesla im poiska o6te 10 hiliadi dolara 2 godini predi dostavka.Pone polovinata otpadat
  • #24
    6 rate up comment 0 rate down comment
    пена ( преди 8 години )
    П.С. колата в Европа ще е поне 35-38К евро. Дебела цена но аз лично съм си правил сметка, че ел. автомобил спестява поне 10к евро за 100 000 километра пробег само от гориво, поддръжка и данъци (за БГ). Може да се каже, че М3 като цена ще е еквивалент на бензинов автомобил за 30К евро. Което е ужасно добро предложение имайки предвид характеристиките на колата. Жалко, че М3 вече е разпродаден поне до 2020 година...
  • #23
    8 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 8 години )
    ВАГ феновете от перник се надрискаха от яд защото едно американче показа на любимия им концерн как се продават 300 000 коли за 3 дена. Електрическите автомобили са бъдещето а дизелите са вече мъртви! И особенно надменното отношение в стил "ние знаеме по-добре" на Германците вече няма да минава пред никого...