IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-лесните за кражба автомобили

ADAC разкрива как действат джамбазите

Най-лесните за кражба автомобили

Уязвимостта на модерните автомобили от външни атаки не е тайна. Пример за това е неотдавнашен случай, при който софтуерен експерт успя да хакне кола, която се намира на друг континент. Подобни случай амбицираха германския автомобилен клуб ADAC да изпробва сигурността против кражба на редица нови автомобили. Резултатите ще ви изненадат.
Най-лесните за кражба автомобили
Илюстративна снимка: Ройтерс

Преди да изнесем списък с най-лесните за кражба автомобили, ще поясним как точно действат джамбазите. Те не разбиват ключалките в буквалния смисъл на думата, тъй като се насочват към коли с безконтактен достъп до купето и стартиране на двигателя - с такива системи разполагат голяма част от новите модели.

Оказва се, че модерните коли са дори по-лесни за кражба от старите. Необходимо е единствено специално устройство, което според ADAC се намира лесно. Въпросният уред прихваща сигнала от ключа, което позволява на крадците да отворят автомобила и да стартират мотора.

Как обикновено действат джамбазите? Те работят по двойки, като единият се приближава до собственика на колата (може дори да седи на съседна маса в заведение) и чрез въпросното устройство усилва сигнала от ключа на автомобила. Обикновено ключът трябва е в непосредствена близост до колата, за да може да я отвори безконтактно, но чрез усилващото сигнала устройство разстоянието се компенсира. Така другият крадец получава кодирания сигнал от ключа, безпроблемно отваря колата и стартира двигателя й.

След като вече е подкарал автомобила, крадецът може да го шофира безпроблемно докато не свърши горивото. Ако това стане, той просто не трябва да гаси двигателя докато зарежда, твърди ADAC.

Спекулациите сочат, че подобен уред струва около 25 000 евро, като сумата се избивала още с първата открадната кола.

Списъкът на ADAC включва модели от всички ценови сегменти и марки. Имайте предвид, че в него присъстват само изпробваните от германците коли. Реално автомобилите с подобни пропуски в сигурността може да се окажат много повече.

Ето и кои са те:

Audi A3, Ford EcoSport, Renault Traffic, Opel Ampera, Audi A4, Honda HR-V, Mazda CX-5, SsangYong Tivoli XDi, Audi A6, Hyundai Santa Fe, Mini Clubman, Subaru Levorg, BMW 730d, Kia Optima, Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Citroen DS4, Lexus RX450h, Nissan Qashqai, Volkswagen Golf, Ford Galaxy, Range Rover Evoque, Nissan Leaf, Volkswagen Touran.

Тагове: adac
0 от 500
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Веско ( преди 4 години )
    Не ходете в мол сердика със скъпа кола.там се пипа яко.за малко да остана без бмв ф10 ,не са успели да я отворят,тоест бързо се върнах.там вече само с голфа от 1999г.ходя.по етър съм от тях.
  • #21
    7 rate up comment 2 rate down comment
    бай стоян ( преди 7 години )
    Затова купуваш един опел на 20 години,тунинговаш го с 2-3 ритника в калниците,слагаш метални джанти боядисани с четката.На всеки крадец да му се доповръща от него и ти дреме на крачолите.
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    програмиста ( преди 7 години )
    Всъщност уреда въобше не стръва толкова. Всеки програмист на сресно нуви може да си го сглобис едно Arduino и няколко модула. Най много 40-50$ да ти излезе всичко.
  • #19
    5 rate up comment 1 rate down comment
    соло ( преди 7 години )
    Към безключовото палане и един скрит, невидимо включващ се прекъсвач, и шокът на апашът не му оставя шанс, освен да въза!Ама всеки го мързи да прави допълнителни усилия.
  • #18
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Бумеранг ( преди 7 години )
    Като се прибираш, свали някой кабел от мотора и ще запали нанай.... Един приятел си я възва в гаража за стената през теглича и има специална верига с огромен катинар!Виждал съм в Горна Оряховица пичага си прави тънка възглавничка с прави риболовни куки върху шперплат с тънък дунапрен еднаква с тапицерията на колата ...... Слага се на шофьорската седалка! Така 93 г. си спаси Аудито! Писаха го и във в. Борба! Познайте оня колко бой отнесе докато дойдат ченгетата! Имаше само тели с шайба!
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 7 години )
    И аз имам познат на който му свиха Е60 преди няколко години. Следи ли са го и една неделя сутрин слиза при колата и я няма. На камерата се вижда че крадеца най-спокойно се качва в колата и бавно се изнизва някъде около 4-5 сутринта.
  • #16
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На бащата на един приятел пък му откраднаха колата още по-тарикатски миналата година. Ауди А6 за над 100 000 лв. Дебне ли са го покрай гаража. Той слиза от колата да го отключи и през това време един се намъква в запалената кола и газ. Не можаха да го хванат, нито откриха колата. До колкото знам и застрахователите не му платили, защото в клаузите имало нещо, че ако оставиш колата с ключа вътре си е твой проблема, ако е откраднат. Така, че внимавайте и за това!
  • #15
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На един комшия му откраднаха БМВ-то от бетонен гараж. От задната страна на гаража правят дупка, колкото а влезе вътре човек. Влязъл в гаража и си работил на спокойствие по отварянето и паленето на колата. Друг отвън го е чакал да подаде сигнал, че е готов. Оня закача кука и метално въже вратите на гаража и с кола ги откача направо от пантите. Онзи си излиза спокойно и двамата дим да ги няма. Така, че дори и в гаража не сте 100% защитени.
  • #14
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Прави впечатление, че аЛуди са най-лесно крадените, както и ФолкСваген!Уж премиум това-онова, а са най-лесните. Това не говори никак добре. Явно и от сигурност са пестили яко, както и от всичко останало...Истината е, че няма напълно сигурен автомобил. Нарочат ли някой за крадене с паяк ще го вдигнат и пак ще го откраднат, каквито и защити да му правят.
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 7 години )
    Наистина от новите откраднати коли тези със старт бутон са доста голям процент. А собствениците си мислят, че са по-сигурни с-у крадци. Като прочетат по-горното много хора ще се замислят дали да си купят кола с безключово палене или с обикновен ключ. Не че ако решат не могат да откраднат която и да е кола де.