IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz SL на Чаушеску се продава за 50 000 евро

Сумата ще отиде за благотворителна организация, оперираща в Източна Европа

Mercedes-Benz SL на Чаушеску се продава за 50 000 евро

Аукционната къща Bonhams обяви за продан един от автомобилите на Николае Чаушеску, ръководител на комунистическа Румъния от 1965 до падането на режима му през декември 1989 година.
Mercedes-Benz SL на Чаушеску се продава за 50 000 евро
Автомобилът е Mercedes-Benz SL 350, като е част от колекцията коли на Чаушеску, разпродадена на търг през 1999 година. Тогава германската кола е закупена от колекционер, който сега иска да се раздели с нея.

Произведеният през 1973 година SL 350 има изминати 17 500 км, като при закупуването му през 1999 година километражът е сочел малко над 4000 км. Въпреки допълнителния пробег колата е в отлично състояние, сочи информацията от Bonhams. Тя е преминала през сервизно обслужване в центъра за класически автомобили на Mercedes-Benz и дори все още е обута с оригиналните си гуми.

Както другите коли на Чаушеску, така и този Mercedes-Benz SL 350 има специално оборудване. То включва радио Becker Mexico на централната конзола и скрито в жабката радио Becker с къси вълни, инсталирано от тайната полиция на социалистическа Румъния.

Цената на автомобила е 49 450 евро, като любопитното е, че сумата ще отиде за благотворителна организация, оперираща в Източна Европа.

Преди около година на пазара се появи и друг от автомобилите на Чаушеску - уникална Dacia 2000, разполагаща с нечувани за онова време екстри като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот.

Снимки: Bonhams

Тагове: mercedes-benz sl
0 от 500