IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подготвя се смяна на върха в Daimler

Ола Калениус ще заеме мястото на Дитер Цетше

Подготвя се смяна на върха в Daimler

Концернът Daimler ще има нов ръководител в близко бъдеще, съобщават медиите в Германия. Договорът на сегашния бос Дитер Цетше изтича догодина, а за негов наследник е готвен Ола Калениус, който в момента отговаря за глобалните продажби на Mercedes-Benz и Smart.
Подготвя се смяна на върха в Daimler
Ола Калениус

Очаква се акционерите в концерна да удължат пълномощията на 62-годишния Цетше до 2019 г., но след това ще се наложи да му се търси заместник. Единствената кандидатура е тази на 46-годишния швед Калениус, който до миналата година бе шеф на спортното подразделение Mercedes-AMG.

Сегашният главен изпълнителен директор на Daimler е прекарал цялата си кариера в концерна. Той започва работа в изследователския отдел веднага след като завършва университета. От 1998 г. Цетше започва да се изкачва в йерархията. Именно той през 2007 г. бе в основата на раздялата с Chrysler, като тогава оглави новообразувания Daimler.
Подготвя се смяна на върха в Daimler
Дитер Цетше

С назначаването на Калениус германският производител взима курс за подмладяване на ръководството, което трябва активно да започне да развива електрическите, водородните и автономните автомобили. Злите езици твърдят, че в Daimler са последвали примера на големия си конкурент BMW, който по-рано тази година бе оглавен от 49-годишния Харалд Крюгер.

За доказателство, че Калениус е готвен за нов шеф на Daimler, се приема и фактът, че именно той в понеделник представи новия президент на американското подразделение на Mercedes-Benz. Това е 47-годишният Дитмар Екслер, който доскоро бе вицепрезидент по маркетинга. Неговият предшественик Стив Кенън напуска компанията.

Снимки: Daimler

 

Тагове: daimler
0 от 500