IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дните на бензина и дизела са преброени

Редица държави забраняват автомобилите с такива мотори

Дните на бензина и дизела са преброени

Дните на бензина и дизела са вече преброени, след като редица държави от цял свят приеха да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене, предава Car & Driver.
Дните на бензина и дизела са преброени
Снимка: Ройтерс

Забраната засяга само новите автомобили и ще бъде факт едва през 2050 година, като решението е било взето на Конференцията на ООН за изменението на климата - COP21. Зад него е застанала организацията за автомобили с нулеви емисии ZEV, част от която е и известната като дом на автомобилите Германия.

В нея членуват още Холандия, Норвегия и Обединеното кралство, както и няколко американски щата - Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Орегон, и Върмонт.

Целта на мярката е да се намалят парниковите емисии с до 40%, което ще подкрепи мерките за справяне с климатичните промени в глобален мащаб.

Въпреки че до 2050 година има много време, мярката ще окаже благоприятно въздействие върху развитието на алтернативните задвижващи системи. Редица компании вече обявиха плановете си за преминаване към екологични задвижващи системи, като най-яркият пример е Toyota. Японският гигант, създател на първите в света масови хибриден и водороден автомобили, вече обяви своята стратегия Environmental Challenge 2050 plan, която предвижда елиминирането на моделите с конвенционален агрегат до 2050 г.

0 от 500
  • #11
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    До един изявен *** по-долу.Не карам кола на ВАГ , даже не и дизел и изобщо не ги харесвам.Просто съм реалист.Ти обаче си обикновен слабоумен и явно злобен *** , който си мисли , че само той може да има "правилно" мнение.Е, губиш , не всички обичат "Плейстешън" и не споделят междуушните ти напъни.
  • #10
    12 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Може да ви звучи странно, но моето Сандеро е с алуминиево шаси, специални нстрийки на окачването и ръчно изработен двигател. Дилърът ми каза, че е поръчково от тунинг фирмата на Дачия. Било за някакъв баровец, големец, фряшкан с пари, но не харесал цвета.Ударих джакпота.
  • #9
    9 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Инженерите на Дачия са водещи в тази област, но всички говорят за Тойота.P.S: Карам чисто ново Сандеро 1,2 бензинка. Има леки бутала и ядски бърза. Чак ме плаши. Държи 210 км/ч на Тракия.
  • #8
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Доста плоско, тесногръдо, мaлоyмно, елементарно и глyпaвo е да свързваш ДВГ само с автомобилите и да твърдиш, че едва ли не не е автомобил превозното средство, което не се задвижва с ДВГ.Лизи си, че си форумната *** по опушената от дизелови сажди куха хралупа. Почисти си ушите, за да стане малко течение вътре! Само тогава има минимален шанс да започне някаква мисловна дейност!
  • #7
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Но за съжаление силните на деня трябва да ви продават нефта си и всички духаме супата, смърдяща на сяра и други гадни химически съединения. Да, да си караш бавареца с 300 коня е яко, но има и други неща, вдигащо адреналина (мен лично DH байка ми ми доставя доста по-голям кеф от която и да е кола
  • #6
    23 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    пич, автомобилите в сегашната им форма може да ти правят кефа, но са крайно неефективни. В повечето развити страни все повече се отделя внимание на жп транспорта- електрически, високоскоростен, доста по енергийно ефективен. С добре развита мрежа от жп магистали и второстепенни градски и крайградски линии на разстояния до 1000 км е 1000000 пъти по-бързо и удобно да се придвижваш с подобен вид транспорт от колкото с лична кола и самолет. За пример- япония, южна корея, китай, германия, франция.
  • #5
    18 rate up comment 12 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Не ми харесват колите на тойота но ги уважавам защото поеха първи риска да развиват алтернативно задвижване. Даже се замислям дали да не купя на жена ми един приус въпреки, че немога да го гледам.
  • #4
    17 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    След Тойота веднага Дачия се е включила в инициативата. Респект!
  • #3
    22 rate up comment 9 rate down comment
    Дддд ( преди 8 години )
    Според мен при японските автомобилни производители това ще се случи още преди 2050 г., особено ако водородните модели на Тойота и Хонда се окажат надеждни.
  • #2
    23 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Освен да се засмея на този поредна новина тип "Баба Ванга каза" друго не ми остава!Двигателите с вътрешно горене ще ги има , колкото и неприятно да е това за някои "компютърни специалисти" , които вместо автомобили си представят нещо друго , като средство за придвижване.Няма лошо!