IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault Nissan ще строят нов завод в Мароко

Френско-японската група Renault-Nissan ще строи в северната част на Мароко нов завод, който от 2010 г. ще произвежда по 200 хиляди автомобили годишно.

Renault Nissan ще строят нов завод в Мароко
На по-късен етап заводът трябва да удвои своя капацитет. За строителството ще бъдат инвестирани около 600 млн. евро на два етапа. 

Първоначално ще бъдат инвестирани около 350 милиона евро, на по-късен етап още 200 до 400 милиона, съобщават осведомителните агенции. За големината на втората инвестиция ще се реши, когато стане ясно точно кои модели на Renault и/или Nissan ще се произвеждат в Мароко. 


Шефът на групата Renault Nissan Карлос Госн (Carlos Ghosn) откри началото на проекта заедно с краля на Мароко Мохамед VI. 

„Бих бил щастлив ако с този наш проект Мароко се превърне в стратегически производител в глобален мащаб”, заяви Госн при подписването на споразумението с краля на Мароко. 

Новият завод ще бъде край Танжер и ще има около 6 хиляди работници. Други 30 хиляди заети ще обслужват производството в редица свързани отрасли. 

Това е най-голямата обща инвестиция на Renault-Nissan, иначе Nissan сам е инвестирал повече в Китай. 

Сега в Мароко Renault произвежда Logan. Очаква се и новият автомобил който ще бъде изработван в Мароко да бъде от същия клас. По думите на Госн, това ще бъде малък и много икономичен автомобил. 

Този автомобил ще се продава под марките Renault, Dacia и Nissan, a групата ще изнася производството главно в развиващите се страни.
0 от 500