IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche иска мажоритарен дял във VW?

Porsche AG планира да увеличи дела си във VW до 51% в началото на следващата година, съобщава немският седмичник Der Spiegel.

Porsche иска мажоритарен дял във VW?
Говорител на Porsche обаче заяви, че все още няма решение дали да бъде повишен делът на фирмата във VW, който сега е 31%. Финансовият директор на Porsche, Холгер Хертер (Holger Haerter), призна преди време, че има определени възможности при нужда делът на фирмата във VW да бъде повишен. 

Според борсови експерти най-лесно това може да стане чрез изкупуване дела на провинциалното правителство на Долна Саксония във VW, който е 20%. Засега и провинциалното правителство и Porsche отричат подобни планове. 


Евентуалното придобиване на мажоритарен дял във VW ще позволи на Porsche да увеличи цялостната ефективност на производството си и да намали времето и разходите за разработка на нови модели, които да отговарят на влизащите в сила от 2012 г. изисквания за 130 г/км емисии от въглероден двуокис (C02). 

Сега най-добрият в това отношение модел на Porsche - Cayman, има емисии от 222 г/км C02. SUV модел като Cayenne Turbo има емисии от 358 г/км. 

Засега Porsche изключва използването на дизелови двигатели и работи заедно с Audi и Bosch по разработката на хибриден V8 двигател за Cayenne. Очаква се хибриден двигател да се появи и с новия модел Panamera.
0 от 500