IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци купуват Pirelli

Главният акционер в италианския производител на гуми продава дела си на ChemChina

Китайци купуват Pirelli

В сделка за 7,1 млрд. евро италианският производител на гуми Pirelli ще стане собственост на китайска компания. Контролираният от държавата китайски концерн The China National Chemical Corporation (ChemChina) обяви в неделя, че ще се опита да придобие конкурента на германския Continental. Подразделението за гуми на китайската корпорация първоначално ще поеме дял от 26,2%, които инвеститорът Cam Finanziaria SpA (Camfin) държи от Pirelli. Досега Camfin беше най-големият акционер в Pirelli, предава Ройтерс.
Pirelli става китайска
ChemChina ще стане най-големият акционер в Pirelli, а по-късно ще се опита да придобие всички акции. Снимка: Ройтерс

Според съвместно изявление двете компании са се споразумели за покупна цена от 15 евро на акция. Китайската компания възнамерява да отправи оферта за останалата част от традиционната италианска компания след трансакцията. На останалите акционери също ще бъдат предложени по 15 евро за акция. Една успешна трансакция би била най-голямата сделка за придобиване на китайска компания в Италия.

С придобиването ChemChina, държавно дружество със седалище в Пекин, ще получи достъп до технологии за производство на премиум гуми. Pirelli на свой ред може да очаква по-голямо присъствие на разрастващия се китайски пазар.

Съгласно предложеното споразумение Pirelli ще запази централата си в Италия, а акциите ще се държат от новосформирана италианска компания, която ще се контролира от неидентифицирани партньори, заяви Camfin.

Camfin е мажоритарна собственост на руската петролна компания „Роснефт“ и холдинговото дружество на председателя на Борда на директорите на Pirelli Марко Провера. Руският гигант „Роснефт“ закупи 13% от акциите на Pirelli през март 2014 г., след като акционерите на италианската компания обявиха намерението си да реорганизират инвестициите си.

Сред другите акционери са банките Intesa Sanpaolo и Unicredit.

Chemchina, известна като China National Chemical Corp, е една от най-големите индустриални компании в азиатската държава. Chemchina, която също има фабрики за гуми, обеща, че ще подкрепи разширяване на световното присъствие на Pirelli - петият най-голям доставчик на гуми в света.

Европа се счита за атрактивен пазар за потенциални покупки заради относително ниската стойност на еврото в момента и заради това, че китайските компании срещат по-малка политическа съпротива при големи сделки в сравнение със САЩ.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

Тагове: pirelli
0 от 500