IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще произвежда каросерии от....коноп

Ford UK ще произвежда части от каросериите на свои нови модели от ...коноп.

Ford ще произвежда каросерии от....коноп
Както съобщава вестник The Sunday Times, технологията е била разработена от Ford, Министерството на околната среда и развитието на селското стопанство във Великобритания и фирмата Hemcore, занимаваща се с отглеждането и преработката на коноп. За поддръжка на този проект правителството на Великобритания е отделило вече около един милион долара. 


Технологията за производство на определени части от каросерията се базира на смесването на влакна от коноп с полипропилен, като от получената смес се отлива съответния детайл. 

Според информациите получените така части са изключително леки и здрави, при това са напълно годни за вторична преработка. За тяхното производство не са нужни високи разходи на енергия, а стойността на суровините е много ниска. 

Първите очаквания са, около сто килограма пластмасови смеси, метали и смоли, сега използвани при производството на каросерията на един „средностатистически” автомобил, да могат да бъдат заменени от новия материал, получаван на базата на коноп.
0 от 500