IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на автомобили ще скочат с 3 млн. догодина

Прогнозите сочат достигането на 85 млн. единици след 12 месеца

Продажбите на автомобили ще скочат с 3 млн. догодина

Световните продажби на автомобили през 2014 г. ще достигнат 85 млн. единици, прогнозира агенция IHS Automotive. За 2013 г. очакваната бройка нови автомобили, реализирана на пазарите, е 82 млн. Точният резултат ще стане ясен в края на януари.
1 Продажбите на автомобили ще скочат с 3 млн. догодина
Снимка: Ройтерс

Очакванията са през следващите няколко години автоконцерните, които на практика вече са се възстановили от голямата рецесия, да се възползват от повишеното търсене както в САЩ, така и на останалите големи пазари. Според експерти през 2018 г. общият обем на продажби може да достигне 100 млн., което ще бъде повишение с около 22 % за 4 години.

Като основни стимули за ръста на продажби се посочват повишаване на благосъстоянието на населението в развиващите се страни, а също така и сравнително умерените нива на цените на бензина. Икономическият ръст ще засегне всички ключови световни икономики.

Като цяло IHS прогнозира умерено увеличение с около 3.3 %, докато през 2013 г. то е било с 2.5 %. Подем ще има не само на пазара в САЩ, но и в европейските държави, които започват да стабилизират икономиките си. Очакванията са зад океана продажбите на нови автомобили да достигнат максимума си за последните 7 години и да преминат 16 млн. единици. През 2013 г. резултатът там е 15.65 млн., а през 2009 г. е бил едва 10.4 млн.

"В нито един момент от съвременна история северноамериканският пазар не е предлагал толкова добри възможности, колкото в момента", категоричен е директорът на отдела за прогнози на IHS Automotive за Северна Америка Майк Джексън.

Анализаторите очакват, че своя дял на пазара в САЩ догодина ще увеличат Ford, Chrysler Group LLC, Honda Motor Co., Hyundai, Nissan и Volkswagen, докато при General Motors и Toyota е напълно възможен спад в продажбите.

В същото време Deutsche Bank прогнозира ръст на световните продажби на леки автомобили през 2014 г. с 4 %, като очаква да се достигне бройката от 87.4 млн. Очакванията са в Европа за първи път от 7 години да бъде регистрирано увеличение, като темповете му ще бъдат с около 3 %.

Тагове: ihs automotive
0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Някой ( преди 10 години )
    Те и сега са много повече отколкото трябва. Живея във Валенсия и паркирането е огромен проблем. Или трябва да обикалям квартала 1 час докато някой излезе пред мен, или да паркирам на 2 км от къщи или да дам 30% от заплатата си за гараж. А сега де!
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ще скочат защото Фолксгафен пуснаха дизели в хАмерика :Д:Д:Д