IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-откачените комбита на планетата

10 модела, които са предназначени за писта, а не за ходене до магазина

Най-откачените комбита на планетата

Само преди няколко седмици бе показано Volvo V60 Polestar, с което шведите продължават традициите си при създаването на комбита с необикновена мощност. Моделът на скандинавците ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.9 секунди и развива 250 км/ч.
Най-откачените комбита на планетата
Именно той е причината, за да си припомним някои от най-безумните и неадекватно бързи машини от този клас. И ако говорим само за комбита без допълнителна доработка, то списъкът ще се окаже доста скучен, затова ограничения няма.
Най-откачените комбита на планетата
Все пак стартираме с машина, която може да се закупи от дилърски център, макар и чак в Австралия. Там се продава Holden HSV Clubsport R8 Tourer, който ускорява от 0 до 100 км/ч за 5.8 секунди и вдига 257 км/ч. В него е поставен двигател LS3 на General Motors, с мощност 425 к.с. Тази брутална машина с V8 мотор е със задно предаване и разпределение на теглото между двете оси в съотношение 50:50
Най-откачените комбита на планетата
Продължаваме с Cadillac CTS-V Sport Wagon, който вдига 100 км/ч за 4 секунди и развива 288 км/ч. Това обаче е стандартната версия с 6.2-литров V8 с 556 к.с., което може на някой да му се стори недостатъчно. Тогава нека се обади на Джон Хенеси, чиято едноименна фирма ще "напомпа" комбито до 658 к.с. и 896 Нм. Това обаче не е всичко - има и възможност за 850 к.с. и 1152 Нм. С които на германски аутобан собствениците на (стандартни) M-ки и AMG-та ще гледат безпомощно какво се случва.
Най-откачените комбита на планетата
Ако обаче видите в огледалото си Audi RS6 Avant, веднага отбийте и се предайте. Ускорението на този модел от 0 до 100 км/ч е 3.9 секунди, а максималната скорост достига 305 км/ч. Малцина имат шанс срещу подобен автомобил, чиито двигател позволява след тунинг на ABT мощността да бъде увеличена до 700 к.с. Тогава максималната скорост достига 320 км/ч.
Най-откачените комбита на планетата
Тези автомобили са прекрасни, но напълно съвременни. Ако се вгледаме в историята има и други примери от преди доста години. Най-впечатляващото комби от това време е Chevelle Wagon, който разчита на 7.4-литров двигател с мощност 450 к.с. Трябва да се отбележи, че през 60-те години на миналия век, когато се появява този автомобил, това е доста впечатляващо постижение.
Най-откачените комбита на планетата
Все пак най-бързите и най-скъпи комбита са именно германските. Само че мнозина фенове ги определят като бездушни. Затова, ако искате нещо наистина нестандартно, вижте този направен по поръчка автомобил. Той е на базата на Maserati Quattroporte от 2009 г. и носи името Touring Bellagio Fastback, като е разработен от ателието Touring Superleggera специално за бившия президент на Ducati - Карло Бономи.

В света има само 4 такива автомобила, снабдени с 4.2-литров V8 с мощност 395 к.с. Возилото разполага още със специално място за държане на оръжия, както и с хладилник за шампанско.
Най-откачените комбита на планетата
Това пък е един автомобил, който спокойно може да се съревновава с най-добрите в света в дисциплината "най-бързо изчезване на хоризонта". Saab 9-3 SportCombi е претърпял хиляди промени, за да може да се стикова с 8.4-литровия V10 двигател от Viper. Резултатът е ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди и максимална скорост 300 км/ч.
Най-откачените комбита на планетата
Какво обаче се получава, когато компанията Roush Performance се захваща с комбито Rover 75? Отговорът е MG ZT-T, който успява на соленото езеро Боневил да достигне умопомрачителните 361 км/ч.
Най-откачените комбита на планетата
Освен напред, бързите могат да се движат и настрани, тоест с вратите напред. Това вълнува повече хора като Теему Пелтола - финландски състезател по дрифт, който е голям фен на Mercedes-Benz. Той превръща обикновения Mercedes-Benz 300D Estate във впечатляваща машина за дрифт, като му поставя турбина от камион Scania. Прави и още няколко промени, които водят до мощност от 450 к.с. и 750 Нм въртящ момент. Това явно не стига на финландеца и той добавя още една турбина, за да стигне 500 к.с. и 850 Нм.
OOK! Най-откачените комбита на планетата
Volvo V60 Polestar е последното впечатляващо комби на шведите, но което е първото? Това е Volvo Amazon Combi от 1969 г., което през 2006 г. предизвиква фурор на изложението за тунинг SEMA в Лас-Вегас. Машината е създадена от Матиас Векс, който в кариерата си е работил за Koenigsegg. Той превръща обикновеното Amazon Combi в истински звяр, като му поставя 2.8-литров двигател с 6 цилиндъра. През 2006 г. агрегатът предлага 600 к.с., но Векс не се спира и малко по-късно "вдига летвата" до 799 к.с. и максимален въртящ момент от 980 Нм.

Останалите промени са в конструкцията - от комби с 5 врати машината остава само с 3 врати. Получава и 6-степенна трансмисия Getrag, нов заден диференциал, спирачки от Koenigsegg CC8S, регулируемо предно и задно окачване, и редица други обновления. През 2012 г. колата бе продадена на търг за 89 300 евро.
Най-откачените комбита на планетата
Накрая стигаме и до лидера сред най-безумните комбита - Wagonmaster, разработен от Томи Айво. При него 4 двигателя Buick задвижват четирите колела. Въртящият момент при това чудо на техниката е 4750 Нм. Останалото просто няма значение...

Снимки: производителите

0 от 500