IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Погребан преди 50 години автомобил беше „ексхумиран”

Златно-белия Plymouth Belvedere Sport Coupe е бил погребан пред кметството в Тълса, Оклахома през 1957 г. Сега точно след 50 години автомобила беше „ексхумиран”.

Погребан преди 50 години автомобил беше „ексхумиран”
По онова време Тълса се славела с много голям брой автомобили на 100 жители, като в рамките на целите САЩ била на второ място след Лос Анджелис. 


При тържествата в града по повод 50 години на съществуване на Оклахома като американски щат, заровили под земята специално консервирано купе Plymouth Belvedere . 

В тържествен меморандум било записано, че този автомобил трябва да бъде изваден отново точно след 50 години – на 15 юни 2007 г. Около събитието се вдигна доста шум в Щатите, беше създадена и специална интернет страница. 

„Ексхумирането” на автомобила беше предавано от редица тв канали в САЩ. 

На 15 юни 1957 г. колата е „погребана” в специален бетонен саркофаг, който е можел да устои дори на атомен взрив. Преди да бъде поставен в този саркофаг, автомобилът е бил обвит с няколко слоя специално фолио. 

В автомобила били поставени редица вещи характерни за 1957 г. и Тълса – местни вестници с дата 15 юни 1957 г., документи характеризиращи града, няколко бутилки местна бира, снимки, знамена. Резервоарът бил пълен с бензин, прибавили няколко кутии с моторно маслото в багажника, в жабката оставили и цигари. 

Всичко това в случай на война с използването на ядрено оръжие. Не забравяйте, че все пак е било 1957 г., когато подобна възможност никой не е изключвал. Ключовете на колата били в стартера. В присъствието на стотици хора автомобилът бил „погребан” под земята. 


Сега при също така висок интерес автомобила е изваден. 

За голямо съжаление на всички присъстващи се оказало, че в саркофага е проникнала вода. Plymouth-а бил целия в ръжда и тиня. 

През 1957 г. било решено когато колата бъде извадена, да се даде на човека (или негов наследник), който тогава е предвидил най-близо до реалността, колко жители ще има Тълса през 2007 г. 

Днес в Тълса, Оклахома живеят 382 457 души. Никой от тях обаче не поиска ръждясалия автомобил от 1957 г.
0 от 500