IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo измисли нов тип батерия

Тя ще бъде вградена в панелите на купето

Volvo измисли нов тип батерия
Електрическите автомобили съществуват от горе-долу същото време, от което човечеството познава "обикновения" автомобил. Но докато електромоторите претърпяха сериозно развитие, батериите остават основна пречка за рапространението на технологията. Те са скъпи и големи, а капацитетът им често е недостатъчен.
Volvo измисли нова батерия за електромобилите
Бъдещите електромобили може да загърбят батериите, замествайки ги с панели от специален материал, в който се съхранява нужната енергия. Volvo са първи на опашката, излизайки със съобщение, че работят по такъв прототип в последните три години и половина. От компанията не са сами в амбицията си да революционализират мобилността. Помага им цял екип от учени, обединени от Европейския Съюз в специална програма, оглавена от Лондонския имперски колеж.
 
Идеята е външните панели от купето да бъдат изработени от карбон, между нишките на който да бъде вградена нано-технология, която да играе ролята на батерия. Разработчиците на системата твърдят, че тя ще бъде по-ефективна и в по-малко клетки ще може да бъде складирано по-голямо количество електроенергия. Точно както при сегашните хибриди/електромобили, "батериите" ще могат да се зареждат както от електропреносната мрежа, така и от система за възобновяване на кинетичната енергия от спирачките.
 
От Volvo твърдят, че материалът позволява по-бързо зареждане в сравнение с конвенционалните батерии, както и че е достатъчно здрав и гъвкав, за да се използва за изработката на някои части от купето. От изказването става ясно, че панелите са по-леки не само от сегашните батерии, но и от еквивалентните си компоненти, които ще заместят в структурата на колата. Твърди се още, че производството е природосъобразно, както и достатъчно евтино, за да не остане само една идея на чертожната дъска.
 
Прототипът на Volvo е базиран на седана S80. При него технологията е вградена в капака на багажника и декоративния капак на двигателя, който обикновено е пластмасов. Понеже колата е все още в процес на разработка, предстои да бъдат подменени покрива, предния капак, както и вратите. От централата на шведите твърдят, че като свършат с колата, тя ще бъде с 15% по-лека. Максималният пробег би трябвало да е около 130 километра.
 
Създателите на системата твърдят, че тя е подходяща за използване и в стандартните бензинови и дизелови автомобили, където ще може да замести тежкия акумулатор.

Снимка: Reuters
Тагове: volvo
0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 10 години )
    Ако се осъществи, това би бил голям скок в развитието на ел. колите. Но дотогава да се радваме на това, което го има в настоящето.Така и така, всяко ново ще се оказва недостатъчно добро и остаряващо :)
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    швед ( преди 10 години )
    няма как на китаеца дори да му хрумне, тази идея... те всъщност китайците вероятно са купили само акцийте, мозъците на европейците няма как да го купят или заместят
  • #3
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Това от централата на шведите ли е,или от централата на китайците?
  • #2
    29 rate up comment 2 rate down comment
    то ( преди 10 години )
    никаде няма толкова хейтъри и хора с негативно мислене, колкото в БГ. И всеки по голям професор и разбирач. Като всички и ти анонимния сте такива разбирачи и можещи що не си измислим нещо по добро. Ми само философстващ кой ква простотия е направил и кое как трябва да стане. Напъни се кажи ъъъъъъ. Па дано нещо излезе, ако не от главата ти поне отзад.
  • #1
    5 rate up comment 33 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    и като се блъснеш някъде - ще изглежда все едно си бръкнал в контакта - искри и пушек. хахаха. баси простоттията е това