IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плевнелиев даде старт на проекта "Автопарк България"

Трябва да привлечем още от водещите автомобилни марки на Европа, счита президентът

Плевнелиев даде старт на проекта

Плевнелиев даде старт на проекта
Президентът Росен Плевнелиев на борда на Great Wall Hover H6 по време на международната автомобилна конференция. Снимка: БТА 

За развитието на автомобилната индустрия у нас ще допринесе реализацията на проекта "Автопарк България", който предстои да бъде изграден в индустриалната зона на град Видин. Заявен е сериозен инвестиционен интерес към този проект, който най-добре илюстрира амбициите на България да привлече още от водещите автомобилни марки в Европа да изградят свои производствени мощности у нас.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри Международната автомобилна конференция 2013 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Плевнелиев припомни, че през 80-те години на ХХ век България е била една от индустриално развитите държави и това се дължи и на добрата работа на техническите университети у нас. Според него държавата трябва да се ангажира с подготовката на кадри за автомобилното производство, включително и чрез приемането на Закон за средното професионално образование. В момента в този сектор в България работят над 15 000 души, а прогнозите са в следващите пет години техният брой да се удвои.

„Постигнатото от България се признава и днес във всеки осем от десет автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България“, посочи Росен Плевнелиев. Същевременно, работещите у нас 140 компании за производство на автомобилни компоненти са доставчици на водещите марки в света, което гарантира устойчивост в развитието на този сектор,  каза още президентът.

Според него България има потенциал да разшири позициите си в производството на автомобилни компоненти и да се превърне в стратегически регионален център на автомобилната индустрия за Югоизточна Европа.

„Автомобилната индустрия е доказала своя принос за икономическата стабилност и просперитет. Днес ЕС е най-големият производител на автомобили в света, а това е и секторът с най-големи инвестиции за развойна и научна дейност, което е от ключово значение за развитието на човешкия капитал“, подчерта Росен Плевнелиев.

Затова президентът очаква инвеститорите в страната ни да бъдат насърчени да разширят изградените вече производствени мощности и да бъдат привлечени нови компании.

Във форума, който се провежда под патронажа на държавния глава, участват висши мениджъри от Европа и Азия, експерти от автомобилната индустрия, доставчици, представители на изпълнителната и на местните власти, които обсъждат перспективите за инвестиции и за изграждането на производствени мощности за автомобилни части и аксесоари в България.

Още икономически новини за автомобили четете в Investor.bg

0 от 500