IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кога автопилотите ще ни лишат от възможността да караме?

Според германско проучване 90% от катастрофите са следствие на човешка грешка

Кога автопилотите ще ни лишат от възможността да караме?
 
Mercedes е пионер в бранша със системата, наречена "Stop&Go Pilot", която се предлага за флагмана на компанията S-Class. С помощта на 12 ултразвукови датчика, 5 камери и 6 радарни сензора, лимузината може да поддържа точно определена дистанция до движещия се отпред автомобил, да спира автоматично, и дори да поеме изцяло управлението, за да поддържа движението в дадена лента. Екстрата струва 2678 евро в Германия, пише Bloomberg.
 
Все пак мечтата да си седите и да четете мейлите си или да гледате видеоклипове, докато автомобилът ви отвежда до желаната дестинация, е още твърде далеч. Но опцията на Mercedes, която се подготвя и от други фирми като BMW и Volvo, е гаранция, че в бъдеще и това ще е възможно.
Кога автопилотите ще ни лишат от възможността да караме?
През ноември BMW планира да пусне осъвременена технология за автоматично паркиране в своята Серия 5.
 
През април Robert Bosch, най-големият доставчик на автомобилни части в света, показа подобна функция в централата си в Щутгарт, Германия. Audi също работи по система, която ще позволява на шофьора да излезе от колата си при влизането в паркинг, като я остави сама да намери празно място за паркиране.
 
Въпреки че някои заклети почитатели на шофирането може и да не се съгласят, машината всъщност може би е по-добър шофьор от човека. Над 90% от автомобилните катастрофи са резултат от човешка грешка, според данни на германския институт BASt. Германската икономика е понесла щети за над 30 млрд. евро заради катастрофи през 2010 г.
 
Един от големите проблеми е законодателството. За да спази съществуващите правила в Европа, системата на Mercedes позволява на автомобила да поддържа контрола при скорости, по-ниски от 10 км в час. При по-високи скорости системата непрекъснато следи шофьора и дали ръцете му са върху волана. Ако това не е така в продължение на повече от 10 секунди, на таблото светва червена светлина и се стартира звуков сигнал. 
 
Снимка: BMW
 
 
Тагове: mercedes continental
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Е, който не го е страх от самолети, да се качва! Аз на самолет повече не се качвам!! И ако има начин, по-добре да съм на земята и сам да си карам колата. Сега ще кажете, че реално има 10 чарка до гумата и нямам пряко управление над автомобила, но ако автомобила е нов и качествен, все едно аз имам директно управление върху него. Тези автоматични неща са както хубави, така и лоши. Някой сеща ли се за сцената от "Аз, роботът" с ръчният режим на колата? Да не стане и при нас така... 1 път се налага!
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 10 години )
    a kakvo 6te se slu4i s kolite, suzdadeni za udovolstvie ot 6ofiraneto!?i da, az sebe si i decata si v racete na ma6ina ne ostavqm!
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Volanadjia ( преди 10 години )
    Човек, че и машина която да не греши досега няма. Направо не ми се мисли ако примерно едни 10 години си само пътник и замине някой сензор и се наложи да поемеш управлението. А пък в нашата прекрасна родина и куп други държави и досегашните асистенти могат да те побъркат. То почти навсякъде или няма маркировка или е крайно неадекватна. А за количеството дупки на квадратен метър...Друг е въпросът, че вчера се намляха над 100 автомобила във Великобритания заради гъста мъгла.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Много ясно, че е човешка грешка! Моля, безгрешните да се самоубиват и да ходят да помагат на ангелите! Ние тук сме за да живеем и да се учим от грешките си, да еволюираме и да помъдряваме! Безгрешните нямат работа сред нас! Ако всички тук бяхме еднакво умни на 100%, дали щеше да има коментар, различен от "Да, автомобилите трябва сами да се движат, без човешка намеса!"