IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Два модела не успяха да получат 5 звезди от EuroNCAP

Компактните Mitsubishi Mirage и Opel Adam показаха пропуски при изпитанията

Два модела не успяха да получат 5 звезди от EuroNCAP

Независимата организация ЕuroNCAP проведе поредните краш-тестове, в които участваха 5 нови модела. Два от тях - компактните Mitsubishi Mirage и Opel Adam, показаха пропуски и взеха по 4 звезди, докато по-големите - Toyota Corolla, Mazda6 и Lexus IS, заслужиха максимална оценка от 5 звезди.
Два модела не успяха да получат 5 звезди от Euro NCAP
Според представителите на EuroNCAP, двата компактни автомобила като цяло не отстъпват по безопасност на по-големите машини, но трябва да доработят някои от системите си за сигурност. Проблемът при Adam е слабата защита на врата при камшичен удар отзад, докато Mirage (на снимката) няма система, която да предупреждава за незатегнати задни колани. По новите правила на EuroNCAP подобни пропуски водят до отнемане на една точка.

Трябва да се отбележи, че по-големите и съответно по-скъпи коли разчитат и на допълнителни технологии. При Lexus IS, например, капакът е така конструиран, че при удар с пешеходец той леко се повдига и намалява послествията от сблъсъка. Mazda6 от своя страна разполага със системата от датчици i-ACTIVSENSE, която предотвратява сблъсък с друга кола или пешеходец.

Колкото до новата Corolla – нейните предни седалки са конструрани по специален начин, за да могат максимално да защитят вратовете на водача и возещия се до него пасажер при камшичен удар отзад. При сблъсък с висока скорост, седалката позволява на тялото на пътника да се отпусне назад и настрани и по този начин намалява травмите по шията и прешлените.

По-рано тази година експертите от Euro NCAP тестваха компактния ван Citroen C4 Picasso и кросоувъра Honda CR-V. Двата модела също получиха максимални оценки от 5 звезди.

Снимка: Euro NCAP

 

0 от 500