IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай Tesla не е Tesla

Местна компания държи правата за търговското име, иска 32 млн. долара

В Китай Tesla не е Tesla

В Китай Tesla не е Tesla
Снимка: Tesla

Само преди седмица американската компания Tesla обяви, че отваря представителство в Китай. А това моментално повиши цената на акциите й, тъй като в днешно време пазарът на азиатската държава се смята за сигурен начин за печалба.

Радостта на инвеститорите в автомобилната компания обаче продължи твърде кратко - до момента, в който стана ясно, че търговското й име вече е заето. През 2009 година местната компания Baosheng Zhan патентова марката Tesla и по този начин става единствената, която има правото да я използва в Китай.

Проблемът, разбира се, има решение, което обаче струва 32 млн. долара. Това е сумата, която Baosheng Zhan иска за правата върху името Tesla. Изпълнителният директор на американската компания Елон Мъск предложил малко над 320 000 долара за правата, но представителите на Baosheng Zhan отказали, като поискали сто пъти по-голяма сума, пише Valuewalk.

Baosheng Zhan са запазили марката Tesla за сухопътен, въздушен и воден транспорт. Проблемът е, че вече три години не са я използвали, което може да позволи на американската автомобилна компания да оспори правата. Адвокатите на Baosheng Zhan обаче вече са изпратили официално писмо, в което посочват, че компанията е в процес на изследователска и развойна дейност за производство на електрически автомобили в Китай.

Това не е първият подобен проблем пред Tesla. През май тази година компанията откупи правата върху името Tesla Motors, които бяха запазени за територията на Китай от Qiao Weiwei. Преди няколко години на американската Apple пък й се наложи да плати 60 млн. долара за търговската марка iPad, която бе запазена от китайския производител на монитори Proview.

Тагове: tesla
0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    vel_co ( преди 10 години )
    Правят дръпнатите каквото искат,защото хем произвеждат почти всички изделия на света,хем имат най-големия пазар(макар и вътрешен).Ако искат няма да изнасят за Америка,ако искат няма да внасят американско. И в двта случая не са те прецаканите. Вярно,не могат да продават тяхната Тесла в щатите,но пука им,след като могат да си я продават в Китай.Светът изтърва духа от бутилката...
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    qwerty ( преди 10 години )
    mi kat ne e Tesla, da go krastqt Motika togava..kvo tolkova
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Ей, големи са *** тия китайци! Явно имат шпиони и докато чуят, че нещо се прави те го патентоват като наименование! И след 2 години разработки, като се появи за продажба и се случва това! Мамицата им!!!Китайците ще ни затворят производството в България, а скоро ще почнат да го затварят и по други държави в Европа, които не са конглокентно способни! :(