IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota и Ford развалиха договорката си

Двете компании се отказаха от създаването на съвместни хибридни всъдеходи и пикапи

Toyota и Ford развалиха договорката си

Сериозна част от моделната гама на компаните Toyota и Ford е съставена от всъдеходи и пикапи. Именно заради това двата автомобилни гиганта през 2011 г. подписаха споразумение за съвместна разработка на хибридни агрегати за подобни автомобили. Две години по-късно обаче договорката се разпадна и всяка от компаниите поема по собствен път, съобщава Wall Street Journal.

Toyota и Ford развалиха договорката си

В рамките на постигнатото споразумение, Toyota и Ford трябваше да разработят хибридни агрегати за всъдеходи и пикапи както със задно предаване, така и със система за задвижване на четирите колела. Съвместната им разработка трябваше да постави нови стандарти за разход на гориво при автомобилите от този тип в Северна Америка. Разминаванията по проекта обаче принудиха компаниите да се разделят.

Представители на Ford обявиха, че сътрудничеството с японците е било успешно, но въпреки това то няма да продължи. Вицепрезидентът на концерна Радж Наир бе категоричен, че инженерите във Ford „много добре знаят как да създадат хибриди от световна класа и не се нуждаят от чужда помощ”. Той допълни, че до края на настояящето десетилетие „концернът планира да покаже хибриден пикап с напълно нова платформа”.

От своя страна от Toyota коментираха, че компанията продължава да бъде привърженик на хибридните технологии. Според изследване на японския производител, 70 % от всички продадени хибриди на територията на САЩ са дело на Toyota и Lexus. За да увеличи присъствието си на пазара, компанията планира да пусне 18 напълно нови или сериозно модернизирани хибридни модела до края на 2015 г.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Глупости. Тойота искаха да откраднат тайните на Форд. Всички знаят, че японците забуксуваха на едно място тая година. Всички се отказаха от електричките, а Тойота също се отдръпва, уж временно.
  • #2
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Форд като толкова могат защо не създадат а само се правят на голяма работа.Тойота им продаде патента за хибриди и сега се барат на голяма работа, че уж и те можели.
  • #1
    11 rate up comment 20 rate down comment
    Къде са тойотките ( преди 10 години )
    .... бълват МНОГО МИЛИОННИ СЕРВИЗНИ АКЦИИ, но сега вече ги ГЛОБЯВАТ САМИТЕ ПРЕДОВОЛНИ КЛИЕНТИ