IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЧРД, Chevrolet Corvette!

Една от автомобилните икони на Америка навърши 60 години

ЧРД, Chevrolet Corvette!

На 30 юни 2013 г. Chevrolet Corvette навърши 60 години. Любимият на поколения американци спортен автомобил, който се превърна в икона, обаче не смята да излиза в пенсия.
ЧРД, Chevrolet Corvette!
Заради юбилея от компанията съобщиха няколко доста любопитни факта от историята на модела. Може би най-интересният от тях е, че Corvette е най-дълго произвежданият без прекъсване и най-продаваният спортен автомобил на американския пазар, заемащ дял в размер на 33 процента в своя сегмент.
ЧРД, Chevrolet Corvette!
Като концепт Chevrolet Corvett дебютира на 17 януари 1953 г. на автомобилното изложение General Motors Autorama. Радушната реакция от страна обществеността кара GM да пусне ограничена серия от модела и на 30 юни същата година от конвейра слизат първите 30 бройки.
ЧРД, Chevrolet Corvette!
Друг интересен факт, е че през първите 10 години от своето съществуване Corvette се произвежда само и единствено като кабриолет. Едва при второто поколение на модела се появява купе - Corvette Sting Ray с отличителното разделено задно стъкло.
ЧРД, Chevrolet Corvette!
Решението е много правилно за GM от стратегическа гледна точка, тъй като незабавно продажбите се удвояват. А Corvette с твърд фиксиран покрив става любим автомобил и за тези шофьори, които живеят на места със студен климат.
ЧРД, Chevrolet Corvette!
Още по темата:
Corvette: 60 години дизайн, динамика и технологии

Снимки: General Motors

Тагове: chevrolet corvette
0 от 500