IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche премина в изцяло германски ръце

Семейство Пиех изкупи 10-процентния дял, който досега беше собственост на катарски холдинг

Porsche премина в изцяло германски ръце

Германската фамилия Пиех изкупи 10-процентния дял на Qatar Holding LLC в Porsche Automobil Holding SЕ, като по този начин се превърна в мажоритарен собственик на автомобилния концерн Volksagen AG, пише Bloomberg.
Porsche вече е изцяло германска
Porsche SE отново е под контрола на фамилиите Порше и Пиех,“ обяви Волфганг Порше, член на Управителния съвет на компанията. „Това е израз на нашата увереност в бъдещия просперитет на Porsche SE – най-големият акционер във Volkswagen AG.”

Двете страни няма да оповестят стойността на сделката, заяви говорителят на Porsche Албрехт Бамлер. След обявяването на новината, цената на Porsche на франкфуртската борса достигна 18.6 млрд. евро.

Холдингът Porsche контролира 50.7% от от Volkswagen AG. През миналата година щутгартската компания бе принудена да продаде остатъка обратно на Volkswagen, след като не успя да осъществи успешно сливане на двете компании. В момента Porsche е изправена пред съдебен иск от 5.4 млрд. евро, заради пропадналата сделка, която преди четири години почти доведе германската компания до фалит. Инвеститори обвиняват Porsche, че не е информирала пазарите за своя план за поглъщане. От холдинга продължават да отричат.

Припомняме, че катарският холдинг притежава 17% от акциите на Volkswagen Group – най-големият автомобилен производител в Европа.

Снимка: Reuters

 

Тагове: porsche
0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    През 1993 година Фердинад Пиех Порше стъпва на борда на компанията Фолксваген, която се намира в една от най-големите си кризи до този момент. Залогът е огромен - ако не успее да овладее случващото се, той никога няма да може да контролира Фолксваген. Име толкова мило за него, колкото и Порше. След близо две години Пиех най-авторитарно овладява кризата в компанията и създава един от най-гигантските планове в автомобилната индустрия. Първата стъпка от него е съкращаването на 20 000 работни места, които трябва да оздравят Фолксваген. Следва бисера в короната - покупката на английската марка Бентли.
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "На върха на пирамидата е Фердинанд Порше, чието влияние в автомобилната индустрия по света е огромно. Фердинанд Пиех от малък знае, че ще се занимава с автомобили. Неговата майка Луиза е дъщеря на Фердинанд Порше - основател на легендарната вече компания и създал известната "костенурка" на "Фолксваген". Баща му - Антон Пиех,адвокат по професия,ръководи завода на Фолксваген във Волфсбург по време на Втората световна война. Родителите решават, че също като дядо си,Фердинанд трябва да бъде инженер
  • #2
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Volkswagen AG e притежател на марката Porsche. A Фердинанд Пиех Порше e главен акционер и на върха на управленската пирамида на Volkswagen AG.
  • #1
    23 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ето и истината която Дошовците тука оспорваха толкова време и трябваше като мантра да им я повтарям хиляди пъти. ФВ купи Порше, но Порше притежава ФВ! Тоест двете марки са си едно и също нещо. Другия път като развивате теории как ФВ убил Порше, си спомняйте че Хорше държи контролния пакет на ФВ и политиката на ФВ всъщност се чертае от главния акционер, тоест от Порше.