IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault превърна Twizy в болид от F1

Концептуалният модел ускорява наравно с Megane RS

Renault превърна Twizy в болид от F1

Renault представи концептуалния електромобил Twizy Renault Sport F1, чийто екстериор, интериор и задвижване са вдъхновени от болидите от Формула 1. Двуместната компактна кола разполага с големи антикрила, въздухозаборници и гуми – тип „сликове”, който се използват в първенството Формула-Renault 2.0. Поставена е и системата KERS.
Renault превърна Twizy в болид от F1
Моторът на Twizy не е променен - 17 к.с., но мощността му може да бъде увеличена моментално 6 пъти – до почти 100 к.с., благодарение на системата за рекуперация на кинетичната енергия (KERS), чийто аналог се използва в болидите от Формула 1. Те са снабдени с 2.4 литров V8 двигател с мощност 750 к.с.

Допълнителната мощност може да се използва в продължение на 14 секунди, точно като в болид на Формула 1. След това батериите на KERS имат нужда от презареждане. Възстановяването на запаса им става чрез механично задвижване от основния мотор. При това водачът сам избира режимите за зареждане на машината със специален превключвател, който се намира на волана. Самият той е пълно копие на кормилото на болид от Формула-Renault 3.5.

Освен това шофьорът може да регулира мощността, която KERS дава на основния мотор. Тя варира между 13 и 80 к.с. При пълно натоварване от 0 до 100 км/ч Twizy Renault Sport F1 ускорява за 6 секунди. Същите са показателите и на хечбека Megane RS.

За да може шасито на Twizy да се справи с повишената мощност и увеличената маса – системата KERS е повишила теглото на колата с 30 кг., на специалистите от Renault Sport им се е наложило да променят конструкцията. Цялото окачване на концепта е с елементи от болидите от Формула-Renault 2.0 и Формула-Renault 3.5.

Засега в Renault не споделят нищо за пускането на подобна машина в серийно производство. На живо Twizy Renault Sport F1 ще се появи на автосалона в Барселона.

Снимки: Renault

0 от 500