IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жените в Саудитска Арабия може и да подкарат автомобили

Племенникът на краля лично предложи дамите да получат шофьорски права

Жените в Саудитска Арабия може и да подкарат автомобили

Милиардерът и племенник на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд – принц Ал Уалид бин Талал, лично подкрепи идеята жените в страната да получат правото да управляват автомобили.
Жените в Саудитска Арабия може и да подкарат автомобили
В момента Кралството е единствената държава в света, в коята дамите нямат шофьорски права. Според принца това трябва да се промени най-вече по икономически съображения. Ако жените започнат да карат автомобили, то Саудитска Арабия ще може да се освободи от близо 500 000 чужденци, които в момента работят като шофьори в страната.

„Подобно нещо ще повлияе добре не само на икономическата среда, но и на социалния живот в държавата ни”, написа в своя микроблог в Twitter принц Ал Уалид бин Талал.

Любопитното е, че в Садутска Арабия няма писмен закон, който да забранява на жените да карат коли. Просто официалните власти не дават шофьорски права на дамите. Доскоро те нямаха право да гласуват или за бъдат избирани на различни постове, но крал Абдула обеща, че това ще се промени през 2015 г.

Самите саудитки редовно протестират срещу това, че не им се позволява да управляват автомобили и са категорични, че ще продължат да го правят, докато не бъде приет указ, който да промени положението. При един от последните протести 42 жени седнаха зад волана на автомобили и направиха обиколка по улиците.
Жените в Саудитска Арабия може и да подкарат автомобили
Една от най-активните при протестите е 32-годишната Манал ал-Шариф, която организира акция в интернет. Тя създаде своя страница във Facebook, на която редовно качва видеоклипове, в които тя и други саудитки провеждат тест-драйв на различни автомобили.

„Защо жените биват наказвани за каране на автомобили, а мъжете, дори при най-сериозни нарушения, се разминават само с глоба – недоумяват жените в Саудитска Арабия. – Нали пророк Мохамед е разрешил на жените да яздят камили и коне, когато това е бил единственият начин на придвижване.”

Снимки: Facebook
 

0 от 500