IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Провали с гръмки имена

Ето няколко модела, които получиха култови названия, но и това не им помогна

Провали с гръмки имена

В автомобилния свят има доста легендарни модели. Те бяха издигнати в култ, благодарение на дизайна, техническите си характеристики или комфорта. Срещат се и коли, за които някой едва ли иска да си спомня. Има и такива, които получиха култови названия, но и това не им помогна да пробият. Ето няколко примера, които представя изданието Motor.

Dodge Challenger

Провали с гръмки имена
Второто поколение на модела

Dodge Challenger е един от най-страшните "масъл-кар" на своето време, но през 80-те години на миналия век се превръща в нещо меко казано странно. Второто поколение на модела няма нищо общо с "масъл-кар", най-малкото защото му липсват мощ и скорост.

Всъщност автомобилът представлява версия на купето Mitsubishi Galant Lambda, което се произвежда в Япония и се продава също така под името Plymouth Sapporo. Под капака на тази машина има 1.6 и 2.6 литрови мотори.
Провали с гръмки имена
Оригиналът

Като цяло колата не е чак толкова лоша - харчи малко и е приятна за каране. Но спортът при нея липсва и затова се продава доста зле - под 10 000 бройки годишно, което е далече от оригиналния Dodge Challenger. И за това производителите връщат колата към корените й със следващото поколение.

Ford Mustang

Провали с гръмки имена
Третото поколение на модела

Легендарният Mustang от 80-те години на ХХ век също помни лоши времена. От впечатляващия оригинал при третото си поколение той се превръща в стандартно купе с лаком двигател.

Агрегатите са 4 и 6-цилиндрови, като базовият развива едва 86 к.с. Вярно е, има и 8-цилиндрови с обем 4.2 и 4.9 литра, но и те не блестят, тъй като мощността им е под 200 к.с. Дори най-спортна версия - Cobra, която се появява в последната година на модела, разполага само с 235 к.с.
Провали с гръмки имена
Оригиналът


Не е за пренебрегване и дизайнът - третото поколение на Ford Mustang е един от най-безличните в историята на модела. При четвъртото поколение инженерите залагат на по-мощни двигатели, а при петото - дизайнът се връща към корените си.

Saab 9-7X
Провали с гръмки имена
За покойните - или добро, или нищо. Да, но един от последните пирони в ковчега на Saab е именно кросоворът 9-7X, който се появи през 2005 г.

Това е копие на Chevrolet TrailBlazer. Всички разлики между двете коли се свеждат до различната предница, леко променените задна част и интериор. Останалото си е стандартен Chevrolet с двигатели на General Motors с 6 или 8 цилиндъра и мощност 285, 300 и 390 к.с. Скоростните кутии са направо мързеливи, което допълнително изнервя.

Saab 9-7X, както и комбито Saab 9-2X, трябваше да разширят моделната гама на шведския производител в САЩ, която в този момент се състои от моделите 9-3 и 9-5. При това без да се влагат сериозни средства, защото все пак в случая става дума за напълно готов автомобил, чието име е сменено. Само, че в Америка Saab винаги се е считал за марката на интелектуалците. А тях няма как да ги излъжеш.

Dodge Charger
Провали с гръмки имена
Третото поколение на модела

Още един деградирал "масъл-кар" - легендарният Dodge Charger през 80-те години на миналия век се превърна в обичаен хечбек с 3 врати. При това с базов мотор с обем 1.7 литра от Peugeot, чиято мощност е 70 к.с.!

Другите двигатели също не блестят с динамика - 4-цилиндров с обем 2.2 литра и мощност 84, 96 и 107 к.с., като последните два имат турбо. Има и малко по-сполучлива версия Shelby Charger, която се отличава с настройката на окачването си, но моторите й също са доста слаби - 107, 110 и 146 к.с.
Провали с гръмки имена
Оригиналът

Все пак третото поколение получи частична реабилитация в последната година от производството си. Тогава се появи версия Turbo II с двигател с мощност 174 к.с. и максимална скорост от 201 км/ч.

Renault Fluence
Провали с гръмки имена
Настоящето поколение на модела

През 2004 г. на автосалона в Париж компанията Renault показа елегантен концепт Fluence, снабден с мотор V6 с обем 3.5 литра. Той бе разработен от тогавашния шеф на дизайнерите на компанията Патрик ле Клемон и стана един от най-красивите експонати на изложбата. Само че 5 години по-късно неговото име бе използвано за направа на достъпен седан, предназначен за развиващите се страни.
Провали с гръмки имена
Оригиналът

Седанът Fluence не се продава в повечето страни от Западна Европа и затова се произвежда в заводите в Турция, Индия, Аржентина и Южна Корея (в тази страна е познат като Samsung SM3). Стратегията е - обикновен дизайн, обикновени мотори - бензинови 1.6 и 2.0, както и дизелов - 1.5 литра, и обикновени настройки на шасито. От Fluence e останало само името.

Все пак в името на справедливостта трябва да отбележим, че Renault използва концепта и за нещо друго. Той е прототип на купето Renault Laguna, което сред най-красивите модели на Renault през последните години.

Pontiac GTO
Провали с гръмки имена
В началото на века в Америка настъпи епохата на възраждане на "масъл-кар". Някои компании, като Ford например, са готови и предлагат своя Mustang от пето поколение. Други, като General Motors, обаче са неподготвени. Затова и ръководството на GM се насочва към една от своите марки - Holden.

От австралийците е взето купето Monaro, на което е сложена емблема Pontiac, кръстено е GTO и е пуснато на пазара. Самата кола не е лоша - V8 мотор с мощност 350 и 400 к.с., независимо окачване и 6-степенна механична или 4-степенна автоматична трансмисии.
Провали с гръмки имена
Оригиналът

Това обаче не помага. Купувачите не харесват дизайна, както и заетото от оригинала име. Американците не могат да приемат кола от Австралия и това си личи от продажбите - по-малко от 10 000 бройки годишно.

Chevrolet Malibu
Провали с гръмки имена
Настоящето поколение на модела


През 1964 г. автомобилът прави фурор във версиите седан и купе, благодарение на мощните си мотори (300-350 к.с.), с които ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.2 секунди. Второто поколение се появява през 1966 г. и също се продава добре, но след това всичко рухва.

През 1973 г. излиза третото поколение на автомобила, чиято версия с най-високо оборудване се нарича Laguna. След това автомобилът минава на предно предаване и това намалява популярността му.
Провали с гръмки имена
Така до наши дни Malibu става все по-компактен и все по-опростен, а двигателите му - все по-слаби. В крайна сметка последното поколение, което се появи наскоро, няма нищо общо със своя първообраз. Да, това е напълно приличен съвременен седан, който обаче няма нищо общо с оригинала (освен името).

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    не мисля, че при рено неизползването на името на концепт за спортна кола, а за семейна е провал, но щом аутомедия и другите *** казват, няма да споря- все пак училите в су, нбу и други подобни псевдо университетчета са всезнаещи
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MKVR32 ( преди 11 години )
    Polsednoto GTO bilo ne spoluchlivo zaradi losh dizain i che bilo Avstraliisko kopie. Pulni gluposti! GTO si imashe tochno tolkova prodajbi kolkoto sichkite grugi chargeri, 300c i ostanalite sportno orientirani avtomobili s 8 cilindura. Posle se zameni s GX8 variqnta ot Holden. Edinstvenite prichini za ne visokite prodajbi sa che kolata si gori dosta i ne beshe evtina. No tova vajeshe i za vsichki ostanali neini konkurenti..... Neznam koi gi misli tiq gluposti.
  • #4
    26 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ако има такава класация за сайтове - вие ще сте на ПЪРВО място без никаква конКУРенция!!!!
  • #3
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Георги ( преди 11 години )
    Споменатите модели римейк на мъсълите от 80-те са пълна скръб, но пак са по-добре от всички останали Европейски *** през 80-те...
  • #2
    19 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Защо ни са тези американски новини?Какъв е смисъла от Аутомедия?
  • #1
    25 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Мен пък ме кефи Чарджъра като се има предвид какви каруци са се произвеждали в Европа по същото време. И мустанга от 80-те не е толкова лош.