IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Ford ще прави евтин модел

Автомобилът ще бъде насочен най-вече към пазара в Китай

И Ford ще прави евтин модел

Концернът Ford, който засега отстъпва на конкурентите си GM и Volkswagen на най-големия световен пазар – този в Китай, смята да премине в настъпление. Автомобилният производител си е поставил за цел да увеличи двойно продажбите си в най-многолюдната държава, които сега са едва 3% от пазара. За целта концернът ще се опита да привлече евентуални купувачи с нов, по-достъпен в ценово отношение модел.

И Ford ще прави евтин модел

Компактният автомобил вече се разработва от инженерите на Ford, като цената му ще бъде под $10 000. В близките 3 години концернът възнамерява да разшири моделната си линия, предлагана в Китай, от 5 на 15 автомобила. Сега най-евтиният модел на Ford, продаван в азиатската държава, е Fiesta с цена от $12 300. Проучванията обаче показват, че 1/5 от пазара в Китай е за автомобили с цена под $12 000.

Очаква се догодина средният годишен доход на 65 млн. семейства в страната да нарасне до $9600 и това кара експертите да считат, че тези хора ще имат възможност да си купят по-евтин нов автомобил. Именно за такива клиенти ще се бори Ford. Конкурентът GM вече предложи подобна машина в Китай – това е компактният Chevrolet Sail, който се произвежда в страната и цената му е $9100.

За да осъществие намеренията си, Ford обаче ще трябва да се откаже от глобалната си стратегия One Ford, в чиято основа е създаването на модели за различни региони, но с обща платформа. Новият модел ще смъкне от цената си, тъй като компонентите за него ще бъдат произведени от местни китайски компании.

0 от 500