IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Daimler показва слабост

Германският автоконцерн бе принуден да снижи годишната си прогноза

И Daimler показва слабост

И Daimler показва слабост
Снимка: Ройтерс

Браншови и бизнес експерти се опасяваха от подобен тренд от месеци, а сега това бе признато и от Изпълнителния борд на автомобилния производител Daimler: последните годишни цели на компанията вече не са състоятелни с оглед на слабата икономика. И посочените годишни резултати за следващата година бяха погребани от базираната в Щутгарт компания, пише Wall Street Journal.

С леко увеличение на продажбите до 528 600 продадени автомобили и камиони консолидираните продажби на компанията за периода юли-септември се повишават с осем процента. Заради високите инвестиции и силната конкуренция на някои пазари обаче печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е намаляла с две на сто до 1,9 милиарда евро. Така нетната печалба е около 1,2 милиарда евро, което е спад от над една десета.

По този начин Daimler показа по-висока печалба от очакванията на анализаторите, но не достатъчно висока, за да поддържа собствената си прогноза.

„На фона на много по-трудните условия на пазара през третото тримесечие Daimler постигна добър резултат", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетче, но също така и признава: "Поради икономическите предизвикателства тази година Daimler няма да достигне високата печалба от миналата година". Вместо печалба от около 8,8 млрд. евро, подобна на тази от предходната година, компанията през 2012 г. смята за възможна печалба преди лихви и данъци в размер на 8 млрд. евро.

Daimler все още „не е на нивото, което искаме да постигнем в средносрочен и дългосрочен план", призна Цетче. "Затова за всички бизнес сегменти сме приели съответните мерки, които да ни помогнат да се подготвим за по-предизвикателната пазарна среда".

Особено в подразделението Mercedes-Benz ще се случат доста неща. Това вероятно е в резултат на факта, че конкурентите BMW и Audi "показват на швабите своите стопове" и по отношение на обема на продажбите, и по отношение на маржа.

Затова до 2014 г. в подразделението трябва да бъдат спестени 2 млрд. евро. Освен това се очакват и неназовани конкретно по-високи приходи. Цетче вече обяви своя пакет от мерки Fit for Leadership, но досега не са известни подробностите за обема на спестяванията.

В Mercedes-Benz последните месеци не са особено успешни. Продажбите на традиционната марка през третото тримесечие растат незначително, а конкурентите отчитат отчасти двуцифрен ръст. В момента по-специално Китай е разликата. В това Елдорадо на луксозните автомобили Mercedes-Benz се бори с неефективни системи за дистрибуция.

Оперативната печалба на Mercedes-Benz пада с 12%, въпреки че продажбите растат. Маржът спада значително до 6,4 на сто спрямо 8 на сто през предходната година. За сравнение - Audi успява да постигне двуцифрен марж, въпреки че и при базираната в Инголщад компания печалбата намалява. Лидерът в сегмента BMW ще даде информация за данните си в междинния доклад в началото на ноември.

Mercedes-Benz инвестира сериозно в обновяване на продуктовата гама, мрежата за производство и използването на алтернативни горива, което натежава върху приходите и преди всичко - печалбата.

В подразделението за товарни и лекотоварни автомобили положението е подобно. Въпреки увеличаване на продажбите и приходите, доходността спада значително с един процентен пункт до 6,3%. Това е главно заради икономическия спад в Западна Европа и Бразилия, заради което компанията продава по-малко от скъпите си камиони и автобуси. Също така и пускането на пазара на новия флагман камиони Actros оказва все още натиск върху печалбата.

Daimler не очаква бързо възстановяване на "значително влошените" пазарни условия. Затова концернът отмести целите си за 2013 г. за неопределен период от време. Но постигането им ще бъде преследвано последователно във всички области на бизнеса, твърдят от компанията.

За Следващата година Daimler искаше да постигне в автомобилния си бизнес възвръщаемост от десет процента, но преди няколко седмици сложи голям въпросителен знак пред тази цел. В сектора на лекотоварните превозни средства маржът трябва да бъде осем процента.

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Тагове: daimler
0 от 500
  • #7
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Mercedes-Benz ( преди 11 години )
    Само да ви светна пишман "мерцедесаджийте",че човека на който трябва да се поклоним и който бетонира славата на Бенц е Хелмут Вернер,след него идва Шремпф и еб* мамата на Мерцедес със сливането му с Крайслер.А сега е тъпо да плюете по д-р Цетше защото той е ученик на Вернер и откакто пое марката Мерцедес отново върви към върха!
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Друго в коментара ти няма да обсъждам, защото не си струва, ама Юрген Шремп е назначен за CEO на Даймлер през 1993... десетина години след като въпросният W124 влиза в производство...
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    разбирател ( преди 11 години )
    Първо е Юрген Шремпф, второ точно той е ба майката на компанията с нелепото обединение с Крайслер, струвало милиарди на Даймлер, както и с влошаване на качеството преди всичко на Е класата, което разруши имиджа на компанията.Така, че ако не беше Цетче да разведе Крайслер от Даймлер и да наблегне на качеството, което бе ужасяващо нещата да са станали страшни
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    AMG, за добро или лошо времената се менят, а с тях неминуемо трябва да се променят и стратегиите на автомобилните компании. Професор Цетше според мен е доста кадърен и е повел Даймлер нагоре. Преди две-три седмици се случи и да го слушам на една конференция и поне на думи има добра стратегия за развитие на марката.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Дядо Мраз е сърдит,защото, някой не е "спазвал дистанция" и е праснал Снежанка в задницата!
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    K&G ( преди 11 години )
    Дядо Мраз , е много сърдит.-"Подаръци ще има, за всички от сърце!" ама другата година!
  • #1
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Obrut ( преди 11 години )
    Тия немски чичковци с мустаците много ме кефят - все тръгват с голямата кошница, пък после що била празна...