IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren показа уникален X-1

Машината е предназначена за специален клиент на марката

McLaren показа уникален X-1

Подразделението на компанията McLaren Automotive - McLaren Special Operations (MSO), разработи и построи в един екземпляр уникален суперовтомобил, носещ името X-1.

Машината е създадена по поръчка на един от британските клиенти на марката, който иска да остане анонимен, но се знае, че вече притежава McLaren F1, Mercedes-Benz SLR McLaren и McLaren MP4-12C.
McLaren показа уникален X-1
За направата на автомобила – от началото на преговорите между клиента и Рон Денис, шеф на Mclaren, до завършването на колата, са били нужни точно 3 години. Проектът е ръководен от шефът на MSO Пол Макензи и главния дизайнер на компанията Франк Стивънсън. Те определят външността на машината като „неподвластна на времето и класически елегантна”.

Дизайнът на X-1 е поверен на Хонг Ео, който е черпил вдъхновение от автомобили като Citroen SM, Mercedes-Benz 540k и Facel Vega. Със своята задача той се е справил за 6 месеца, след което е стартирало сглобяването на машината. След това тя е тествана както на пистата, така и в специалния аеродинамичен тунел на McLaren.

Купето е направено на базата на модела McLaren MP4-12C, като разполага с неговия 8-цилиндров туин-турбо двигател с обем 3.8 литра. Напълно нова е каросерията от карбон, а голяма част от частите – в това число джантите и светлините са изработени специално за X-1.

В резултат на това колата е по-широка и по-дълга от MP4-12C, но височината и масата си остават същите.

Новият модел разполага с подвижни задни крила, които при нужда откриват колелата, а също така и заден спойлер, който е покрит с никел. В салона е използвана червена кожа и други скъпи материали. Колко обаче струва този автомобил, от McLaren, засега не съобщават.

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    aaa ( преди 11 години )
    Това което се вижда като отражение на колата в стъкления парапет в ляво няма нищо общо с показаните снимки/говоря за странична линия/.
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    A8W12 ( преди 11 години )
    Каквато и х-ка да искат да се получи , не трябва да е за сметка на дизайна, иначе да си е купил колата с най-добро време на РИНГА.
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    до драскач*разбирачи ( преди 11 години )
    Да сте чули за аеродинамика?На Брабус рокет задните колела са покрити също с капаци!!! Целта е да се постигнат много добри скоростни характеристики!!! Кола с добра аеродинамика и мощност 300кс развива по висока скорост,от кола 350кс но с лоша аеродинамика ЗАЩОТО след 250 ВЪЗДУШНОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ е много голямо!!В БГ> всеки е ''разбирач'' а всъщнос ....
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Profesora ( преди 11 години )
    Трудно им е на McLaren ,лутат се от крайност в крайност,точно в този момент не бих искал да съм на мястото на екипа им!
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Fenix ( преди 11 години )
    Дизайна правилно са го определили като "неподвластен на времето". Тоест и след 50 години пак ще е толкова грозна ;D
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    raptor ( преди 11 години )
    Po grozna kola ne e imalo prosto! Samo Pontiac aztec moje da mu se opune! :D
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Цезар ( преди 11 години )
    Eдинственото хубаво нещо в McLaren е,Никол Шерцингер,друго всичко им е за Китай!Много като тях вече плакаха!
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Тези няма да се научат!
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    аз ( преди 11 години )
    То хубаво иска човекът да е оригинален и да има уникална кола ама тая кола с ръка на сърцето не мога да я нарека другояче освен грозна... Освен отпред, но това е по-скоро заради приликата с Ауди, както спомена колегата...
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Единственото хубаво нещо е предницата, но тя по някакъв странен начин бие на хибрид между Р8 и Ауди ТТ. както и на двата модела поотделно. Задницата е абсолютно недоразумение.