IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заплаха за BMW M3 и Mercedes-Benz C63 AMG от Швеция

Това е състезателната версия на Volvo S60, доработена от Polestar

Заплаха за BMW M3 и Mercedes-Benz C63 AMG от Швеция

В BMW трябва да се притесняват сериозно. Тяхното М3 и към момента си има достатъчно сериозни конкуренти от Европа като Mercedes-Benz C-class AMG и Audi RS4. Сега обаче на сцената излиза още един - седанът Volvo S60, който премина през ръцете на инженерите от ателието за тунниг Polestar. Световната премира на автомобила се състоя през уикенда на шведското състезание Gothenburg City Race.
Заплаха за BMW M3 и Mercedes-Benz C63 AMG от Швеция
Първото, което трябва да се каже за този автомобил, е че засега той е в един-единствен екземпляр и е правен по по поръчка на неизвестен клиент на Volvo. Веднага след премиерата му обаче представители на шведския производител обявиха, че бордът на директорите на компанията ще обсъжда и пускането на ограничена серия Polestar S60. И се очаква отговорът на шефовете да бъде положителен, което означава, че спортният автомобил може да се появи съвсем скоро на пазара.

Първоначално се очакваше, че за двигател на Polestar S60 ще бъде използвана модифицирана версия на разработеният от Yamaha V8 агрегат. В тунинг-ателието обаче решиха да използват мотор Т6 от текущата версия на S60.

Нейната стандартна версия, снабдена със същия 3.0 литров турбо-мотор има мощност от 304 к.с. и задвижване на четирите колела. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.5 секунди и достига максимална скорост от 250 км/ч.

Шведите са поработили сериозно върху двигателя, като са модифицирали почти всички негови части и са добавили турбина Garret 3171. В крайна сметка мощността му е нараснала до 515 к.с. (при 6500 об/мин), а въртящият момент достига 575 Нм (5500 об/мин).

Освен това специалистите от Polestar са поставили спортно окачване, променили са системата за задвижване на четирите колела (Haldex) и са преработили 6-степенната механична скоростна кутия. Нова е и спирачната система от Brembo.

Всичко това сериозно подобрява характеристиките на S60. Седанът вече ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.9 секунди, а максималната му скорост достига 300 км/ч. Като сравнение трябва да се отбележи, че Mercedes-Benz C63 AMG прави същото за 4.4 секунди, а BMW M3 - за 4,9 секунди.

Промени има и във външния вид. Каросерията на S60 e с 20 мм по-широка и от двете страни. Калниците също са разширени, за да може под тях да влязат 19-инчовите джанти и гуми с размер 265/30. Нови са предната и задната част, на която има спойлер, брони, както и антикрилото на багажника.

Да се прогнозира цената на автомобила, ако той бъде пуснат в серия, никак не е лесно. Очакванията са обаче седанът да се предлага на цена по-ниска от тази на немските конкуренти.

0 от 500