IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ирак е на път да отнеме първото място на Китай

Разтърсваната от насилие държава е на път да се превърне в най-бързоразвиващия се автопазар в света

Ирак е на път да отнеме първото място на Китай

Засега Китай продължава да държи палмата сред развиващите се пазари за автомобилните производители, но Ирак постепенно се приближава и е на път да отнеме първото място. Страната бавно се стабилизира, ръстът на доходите расте и 30-те милиона местни жители се нуждаят от по-надеждни автомобили.

За да може Ирак да се первърне в основен играч на автомобилните пазари, първото нещо, което трябва да се случи е да спре насилието. Само през 2011 г. над 1500 души са загубили живота си при атаки с бомби или от страна на снайперисти. Цифрата обаче е далеч по-малка от тази през 2006 г., когато по същата причина са загинали над 34 000 души.

Затова и анализаторите са на мнение, че обстановката постепенно ще се нормализира и това ще позволи на големите автомобилни компании да навлязат на местния пазар. Три от тях – Volkswagen, Ford и General Motors са готови да го сторят, тъй като виждат огромен потенциал в държавата, в която горивото е сред най-евтините продукти. Те са готови да инвестират и във финансовата мрежа на Ирак, като предложат своите продукти на лизинг.

Още повече, че Ирак спешно се нуждае от автомобили. Сега по улиците се търкалят най-вече хиляди VW Passat, които пристигат от Бразилия през 80-те години на ХХ век в резултат от търговията с петрол между двете страни.

Впрочем, в момента един от най-популярните модели в Ирак е Dodge Charger (на втората снимка), чийто прякор е Обама – в чест на президента на САЩ Барак Обама. По същия начин иракчаните наричат и Chrysler 300, който също е сред най-популярните модели в страната.

Източник: MSN.com

0 от 500