IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar с газови турбини остава само на пистата

В серийната кола ще се използва 1.6-литров двигател с 313 к.с.

Jaguar с газови турбини остава само на пистата

През 2010 г. Jaguar показа концептуалния си хибриден модел C-X75, който бе снабден с газови микротурбини, зареждащи батериите. През миналата година компанията даде „зелена светлина” на пускането на модела в серийно производство, но се оказа, че това няма как да стане и машината ще може да се използва само на писта.

Шефът на Jaguar Ейдриън Холмарк обяви, че съвсем наскоро са завършили тестовете с помощта на отбора от Формула 1 Williams. Изпитанията са показали, че автомобилът притежава достатъчно мощност, за да достигне скорост от над 200 км/ч. Проблемът обаче идва от дизайна, който не може да осигури достатъчно добро охлаждане на силовия агрегат.

Специалистите са изчислили, че за да няма подобен проблем, общата площ на въздухозаборниците трябва да бъде 1.562 м. Затова и се е наложило дизайнерите да променят предната част на машината. Това, според Холмарк, е направило колата още по-красива.

„В момента върху проекта C-X75 работят 100 души – 60 от Jaguar и 40 от Williams – коментира Холмарк. – Те се занимават не само с аеродинамиката, но и с интеграцията на газовите микротурбини, производство на фирмата Bladon, в автомобила. Трябва да признаем, че на този етап подобни агрегати не могат да бъдат слагани на серийни модели”.

Все пак феновете на Jaguar ще могат да си купят C-X75. При това отново хибрид, който ще разполага с бензинов, 4-цилиндров турбомотор с обем 1.6-литра. Той ще бъде базиран на двигателя, който ще се използва във Формула 1 през 2013 г. Агрегатът е дело на Cosworth и Williams F1, чиито инженери са успели да извадят от него 313 к.с.

Към този двигател ще бъдат добавени литиево-йонни батерии и два електромотора (по един за всяка ос), които не само ще редуцират разхода и вредните емисии, но ще доставят сериозна, допълнителна динамика. По предварителни данни общата мощност на автомобила ще надмине 1000 к.с. От 0 до 100 км/ч. C-X75 ще ускорява за 3 секунди, а максималната скорост ще бъде 330 км/ч.

Jaguar смята да пусне на пазара общо 250 екземпляра от този модел, чиято стойност ще бъде около $1.15 млн. Първите клиенти ще получат машините си в края на 2013 г..

Тагове: jaguar c-x75
0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 10 rate down comment
    eксперт ( преди 12 години )
    Всъшност истинската причина е че не са могли да направят багажник с размерите на Хюндай i30 и са преценили, че няма смисъл.