IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mindset E-Motion е свръхлек и икономичен

Електроавтомобилът е дело на бивш инженер на Volkswagen

Mindset E-Motion е свръхлек и икономичен

Семейството на хибридни и електрически автомобили ще се попълни с още член. Това е хибридното купе Mindset E-Motion, чието серийно производство е предвидено за началото на тази година.


Създател на този необичаен, поне на външен вид, автомобил е Мурат Гунак – бивш инженер на Volkswagen, който в момента има собствен бизнес в Швейцария. Неговият първи проект бе трицикъла twike.me, който обаче така и не бе завършен. С втория му провървя доста повече.

Какво всъщност е Mindset E-Motion? Купето с дължина 4260 мм напомня донякъде знаменития модел Berlinetta от 50-те години на миналия век. Тежестта на автомобила е малко над 1000 кг, като разполага с бензинов, едноцилиндров двигател, комбиниран с електромотор. Общата мощност е 134 к.с., а максималният въртящ момент 220 Нм. Предлага се в 2 модификации – с предно задвижване или 4Х4.


От 0 до 100 км/ч хибридът ускорява за 7 секунди във версията с предно задвижване и за 4 секунди във варианта със задвижване и на четирите колела. Максималната скорост е ограничена по електронен път до 150 км/ч. Изцяло на електрически режим машината може да измине около 400 км., а при специална настройка Range Extender и пълен резервоар пробегът достига до 1900 км.

Mindset E-Motion може да се похвали и с революционни литиево-йонни батерии, които все още не са официално одобрени. Те са с мощност 52 кВт и тежат само 200 кг., но производителността им е с 200 % повече от тази на обикновените акумулатори. За сравнение батерията на Tesla Model X e 56 кВт и тежи 400 кг.

Що се касае до зареждането, хибридът е всеяден. Той може да взима ток от обичайна розетка в мрежата, но освен това разполага и със слъчнева батеря. Притежава и система за рекуперация на енергията при спиране.

Тагове: mindset e-motion
0 от 500
  • #18
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Ако е модификацията 4х4 не виждам проблем да направи 0-100 за 7 секунди, дори при тази мощност и с тези гуми.
  • #17
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Така е,ама го обясни на ***,като Ime.Целта е нисък разход,а не добро ускорение.Та поради тази причина с тези малки гуми няма как да се предаде големият въртящ момент,който да изстреля колата със 7 сек до 100 км/ч.Просто няма нужното сцепление да стане между гумите и пътя.Да не говорим за другите показатели,като малка мощност и високо тегло на автомобила.Все показатели,които говорят,че статията издиша по всички показатели и това което пише не отговаря на истината.
  • #16
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Гумите са такива заради съпротивлението. Колкото по-тънки гуми, толкова по-ниско съпротивление. Колкото по-ниско съпротивление, толкова по-нисък разход. А в крайна сметка това е главната цел в случая.
  • #15
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    "И какво,като го има въртящият момент от 0 оборота.Това е само част всичкото.Ами конете,ами оборотите,ами гумите на които трябва да го предаде този въртящ момент,ами теглото."Ах разбирам. А ти перфектно си запознат с теи данни и можеш необезпокоявано да даваш профанското си мнение...На мен колицата ми харесва, но съм малко резервиран спрямо гумите. Едно не знам до колко ще е стабилна, второ- някакъв странен размер са и цената не е ясно каква ще е. А и на самият автомобил не са я споменали.
  • #14
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Не съм никакъв Дошо,но щом смяташ,че съм няма да ти преча.Сега лекция по динамика и механика ли да ти провеждам?Това,че си необразован и пишеш глупости си е твой проблем.Само ще те насоча да се запознаеш малко по отношение на това как влияят масата,мощността,оборотите,въртящият момент,съпротивлението върху ускорението.
  • #13
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Защо да не ускори за 7 секунди от 0-100! Това да не е някой умрял дизлеяк, на който му трябват 7 секунди само да вдигне обороти на място след като си натиснал *** :D .
  • #12
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До6о -о -о -о ( преди 12 години )
    До6о, не се насирай толкова.Много ме кефи искренната ти омраза . Толкова си ***,незнае6т,елементарен,4е наистина кефи6. Пали6 като ново Audi - само с поглед и от една дума.Ти си неграмотен, беден, комплексиран,досаден ***. И кое от това не е вярно,моля?А Civic-а докаде го докара? А и Tesla не е крейска- какво ти пука?
  • #11
    5 rate up comment 7 rate down comment
    до: Chocho ( преди 12 години )
    И какво,като го има въртящият момент от 0 оборота.Това е само част всичкото.Ами конете,ами оборотите,ами гумите на които трябва да го предаде този въртящ момент,ами теглото.Ти тея неща мислиш ли ги или само си чувал това-онова,ама не си го анализирал.Така,че моето момче вземи малко прочети за нещата,които не разбираш!И пак казвам,че колата с тези данни,които са дадени от статията няма абсолютно никаква възможност да ускорява за 7 сек 0-100 км/ч
  • #10
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Ти не знаеш НИЩО! ( преди 12 години )
    ***,какво като е тегли електромотор?!Той си има мощност нали?А мощността му е само 134 к.с.Само за сравнение ще ти кажа,че роудстъра на Тесла тежи 1 т. с батерии 200 кг,изминава 400 км на батерии и има 300к.с мощност,а ускорява за 3,7 сек до 100 км/ч.Така,че тази въшка с тази мощност просто е абсурдно да ускори за 7 сек до 100 км/ч,а за глупостта 4 сек. изобщо да не говорим.Пак някой си е правил реклама на която само простите ВАГинали могат да повярват.
  • #9
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Chocho ( преди 12 години )
    Този едноцилиндров двигател служи най-вече за зареждане на батерията (така предполагам), за това е напълно достатъчен. А със 134 к.с. е напълно възможно да ускори от 0 до 100, тъй като както знаем ел. двигателите разполагат с пълния си въртящ момент още при самото стартиране. За 4 секунди вече ми се струва малко нереално, но пък кой знае... :)