IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шампионът от Дакар сменя VW с Hummer

Насер Ал Атия ще защитава титлата си с един от хамърите на Роби Гордън.

Шампионът от Дакар сменя VW с Hummer

До преди няколко дни по всичко личеше, че шампионът при автомобилистите от рали „Дакар“ 2011, Насер Ал Атия ще пропусне следващото издание на супермаратона, защото нямаше нито автомобил, нито отбор.

Само 4 седмици преди старта нещата се промениха. Желанието на катареца да кара в едно от най-престижните състезания и да защитава короната си надделя над честолюбието му. В края на миналата седмица се заговори, че принца от Катар е в преговори с легендарния Роби Гордън, който подготвя и сам кара на ралито автомобили  Hummer.

Очевидно преговорите са завършили успешно , защото организаторите на състезанието потвърдиха официално, че Ал Атия ще е зад волана на  Hummer от екипа на Роби.

Насер спечели титлата от „Дакар“ тази година със заводския отбор на Volkswagen, но германците се оттеглиха от ралито, за да се подготвят за участие във WRC.  Катарецът се опита да убеди ръководството на VW-Motorsport да му предоставят Race Touareg, с който да кара като частник, но немците  му „извиха ръцете“ и преговорите се оказаха неуспешни.

Това отпрати катарецът при X-Raid, които пускат половин дузина  MINI-та на „Дакар“, но преговорите и с отбора на Свен Квант пропаднаха. Ал Атия от своя страна не вярваше, че ще успее с подобен автомобил. Имаше слухове, че ще прибегне до услугите на Южноафриканския тим на Toyota, но до днес вероятността му да участва бе нищожна.

Ето, че месец преди старта Ал Атия успя да се споразумее с един не по-малко велик и обичан пилот като Роби Гордън за място в неговия тим.

Миналогодишното участие на Роби бе огромно разочароване. Той отпадна по средата на състезанието. Проблемите му започнаха още преди старта, а накрая един счупен лагер го извади окончателно от надпреварата. Разработка му на база Hummer със задно предаване тогава се оказа недостатъчно издържлива и към финала продължи единствено съотборника му Елисео Салазар, който се състезаваше със същата машина.

На дневен ред остава да стане ясен навигаторът на Насер. Най-вероятно е това да бъде Лукас Круз, който през 2010-та спечели ралито заедно с бившият съотборник на Ал Атия, Карлос Сайнц. По принцип Круз бе записан с Орландо Теранова в тима на Toyota Rally, но последното решение ще е негово. 

Самият Теранова в момента води преговори с някои от най-добрите навигатори и всичко ще стане ясно във вторник, когато Toyota Rally Team Branca ще направи официалното представяне на отбора.

Тагове: hummer
0 от 500