IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокълнат Austin за милиони

Един от автомобилите причинили най-голямата трагедия в моторните спортове излезе на пазара за милиони.

Прокълнат Austin за милиони


Британският вестник Daily Mail съобщи, че скандалният състезателен автомобил Austin Healey, който е бил сред причинителите на една от най-ужасяващите трагедии в историята на моторните спортове, е на път да бъде продаден за неприлично голяма сума.

Austin Healey се сочи като главен виновник за смъртта на 85 души. Заради този автомобил Швейцария забранява каквито и да е моторни състезания на нейна територия, а Mercedes се оттегля от моторните спортове за четвърт век.

Ето как започва злощастната съдба на прокълнатия състезателен автомобил Austin Healey.

В началото на състезанието „24 часа на Льо Ман“ през 1955 година, колата с номер 26 (Austin Healey) е управлявана от британския пилот Ланс Маклин. Тогава не е имало преграда, разделяща пистата от пит лейна.

По време на първите влизания в бокса Майк Хаутърн, който е зад волана на Jaguar D-Type натиска рязко спирачки, принуждавайки Маклин да завие, за да не го удари.

Френският пилот Пиер Лавег, управляващ  легендарния  Mercedes-Benz 300SLR остава без изход, изстрелва се от задницата на Austin Healey-я, издига се във въздуха и се приземява върху публиката с 240 км/ч.

На място загиват френският пилот и още 84 зрители, след като колата се сгромолясва като граната сред тях и горящите отломки се пръскат по трибуните. 

Вследствие на тази драма Швейцария забранява каквито и да е моторни състезания на нейна територия, което все още е валидно, а Mercedes се оттегля от моторните спортове за четвърт век.

Сега, 56 години по-късно въпросният Austin Healey се появява на аукцион.

Анонимният собственик на автомобила е решил да продаде “проклетата” кола на търг, след като през последните 42 години е била заключена в гараж, някъде из Северна Англия.

Автомобилът е обявен за продажба на изумителната цена от един милион паунда ($ 2 млн.), въпреки че се нуждае от много ремонт и реставрация, заради занемарения си вид.

За последно колата е била купена от въпросния продавач през 1969 година срещу нищожните 155 паунда.

Продажбата ще се проведе в Mercedes-Benz World в Уейбридж, Великобритания. Страстните колекционери са заявили вече желанието си да платят огромната сума за колата причинила косвено толкова печал.

Самият Austin-Healey има стойност не само заради инцидента: той е един от четирите  специални тестови автомобила през 1953-та и е бил прототип на модела 100S. Маскиран в други “одежди” той е участвал в Льо Ман и преди това, както и в редица други състезания.

След инцидента колата е била притежание на друг британски пилот – Дейвид Бъкстон, после е карана от още състезатели, докато стигне до незнайният си продавач. Автомобилът още е с оригиналния си мотор и табелки.

Тагове: austin healey
0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 12 години )
    опредлено смятам , че моторните спортове трябва да са опасни и да предлагат риск, но само за състезателните , в никакъв случай , не и за зрителите !!!
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 12 години )
    В статията пише ,че този инцидент прекъсва участието на мерцедес в моторните спортове за 25 г. , ан е на Остин Хеили, така ,че е ясно койе повл вината за жертвите :(
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    TURBO ( преди 12 години )
    е начи ягуарът е виновен според статиятаболи ме фара за остина!
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    По дискавъри имаше доста подробен филм за тази катастрофа. Препоръчвам го на всеки, който иска да види повече. Има интервю с хора преживели тази трагедия, хора на по 70 год. претърпели множество операции от забити стъкалца в лицето, хора подарили билетите на свои приятели( доста потресаващо )предполагам ще ви е интересно да видите как точно мерцедеса се разбива и как шасито с двигателя прави втори скок. трагедията безспорно е голяма и много неща относно безопасността се променят на базата на т
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Голяма трагедия! Аз научих за нея преди по-малко от година, съвсем случайно, докато рових нещо за старите състезания. Проблемът си е един - няма обезопасяване на публиката! На пистата и ден днешен умират хора :(
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    тъпа пИтка ( преди 12 години )
    Абе бай ***, ти пък си ногу *** ама...Хората ти го сдъвкали и ти дали да съ кефиш , а ти мрънкаш като девствиница. тююю, ама си и ти едно парче
  • #9
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Бай *** не, не съм в час с моторните спортове, задължително ли е да съм?Иначе аз не виждам причина Астън-а да е виновен, задницата му била с такъв наклон, че изхвърлила Мерца...ами що не обвинят Мерца, че си е направил преницата така, че да има опасност да се покатери по чужди *** и да отлети...Но пък нали винаги се търси сензация..
  • #8
    11 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Немския гений наистина прави милиарди, но основно от скъпи и нискокачествени резервни части.
  • #7
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Бай Хой ( преди 12 години )
    Това, че не сте чували показва само, че наистина не сте в час с моторните спортове. Но и статията е ***, защото колкото е виновен остин-а, толкова и ягуар-а. Та чак и прокълнат - а стига е! Ако извадят и ягуара на търг не знам кви епитети ще ползват.
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Инженер ( преди 12 години )
    Немският инженерен гений прави оборот от милиарди годишно в автомобилната индустрия. Ужасен инцидент, но със сигурност не може да се нарече показателен за каквото и да било.