IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford отърва плащане на 43 млн. долара

Съд отмени обезщетение и глоба, наложени на компанията.

Ford отърва плащане на 43 млн. долара


Върховният съд на щата Илинойс отмени решението на по-нисша инстанция, според което компанията трябваше да плати обезщетение от 43 млн. долара за катастрофа, станала в САЩ през 2003 г. По-рано производителят на автомобили бе признат за виновен, че кола негово производство е станала причина за тежко пътно-транспортно произшествие, при което един човек е загинал, а друг е получил тежки наранявания.

Инцидентът става през юли 2003 г. Тогава на път в Илинойс автомобил Lincoln Town Car, произведен през 1993 г., се врязва в друга кола. В резултат на инцидента водачът на Lincoln Джон Яблонски загива на място,  а съпругата му Дорис Яблонски получава силни изгаряния.


По-късно тя и роднините и подават иск, тъй като твърдят, че изгарянето на автомобили е заради грешка при разработката на неговата конструкция. През 2005 г. съдът удовлетворява нейният иск и нарежда на Ford да и плати обезщетение от 25 млн. долара плюс още 18 млн. долара глоба. Според Върховия съд на Илинойс обаче не съществуват достатъчно доказателства, че конструкцията на автомобила е неправилна и затова отмени присъдата.
 

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    West City ( преди 12 години )
    Lincoln Town Car ми напомня на волво 240 само че по дълго и широко.Ако е некачествено конструирана защо има толкова много лимозини от тоя модел? О ама то в Америка не се блъскат едни в други, като у нас, и няма толкова самоубийци зад волана.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 12 години )
    В някой страни животът струва скъпо, тук и пукната пара не струва.
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    43 милиона долара...това да не са роднини на Майкъл Джексън? В България загиват годишно 1000 човека, в Германия 4-5000. Ако всеки заведе иск за 43 милиона, банките ще фалират, автомобилните компании също. Тогава къде ще се харчат тия пари?
  • #2
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Пък ли с Гугъл транслейт сте превеждали крадена статия:"тъй като твърдят, че изгарянето на автомобили е заради грешка при разработката на неговата конструкция"Бъдете по-внимателни, макар и всички да сме наясно колко струвате. :)
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    miladinov ( преди 12 години )
    най-добрият начин да спечелиш пари в сащ е като осъдиш някой :)