IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател

В Mazda работят върху ново поколение на роторен двигател „със специална система на запалване”.

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател
Според съобщение от фирмата, новата запалителна система няма да използва свещи, а лазерни лъчи за да запали горивната смес.
 
Mazda засега не дава почти никакви подробности за новата система, но е известно, че работи върху новото поколение на роторния двигател 16X Renesis от 2007 тодина. Това е 40 години след като фирмата представи модел с роторен двигател на пазара.
 
 
Обемът на16X ще бъде повишен от 1.3 на 1.6 литра. Като размери обаче, новият двигател ще бъде по-малък от стария и ще има много части от алуминий. Промените целят да се подобри разхода на гориво и предлаганият максимален въртящ момент.
 
 
Проблем пред роторния двигател са и все по-стриктните норми за вредни емисии. Mazda RX-8 беше извадена от европейските пазари защото не отговаря на нормите за опазване на околната среда Euro 5, а все още не е ясно дали новото поколение ще може да отговори на изискванията на бъдещите норми Euro 6.
 
Според непотвърдени информации, новата запалителна система включва миниатюрни керамични лазери с диаметър от само 9 мм и дължина 11 мм. Използването на лазерите за запалване на горивната смес ще позволи на двигателя да работи много по гладко, както и много по-точно да се контролира времето на запалване, което трябва да доведе до намаляване на вредните емисии и до по-икономичен разход на гориво, считат от Mazda.
 
0 от 500
  • #31
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    http://***.parkers.co.uk/cars/living-with-it/Mazda-MX-5/?page=2&updateid=992 открийте разликите :). Петре до някъде си прав, но има разлика между MG Rover i MG.
  • #30
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Господин Гугал, Петър и както там още се казвате:Да, мог да пиша много неща освен персонални оценки, но не съм ви учител. Последвайте собственият си съвет, влезте в интернет и се образовайте.Защото дори в предложеният от вас линк никъде не пише че е копие от Роувър.А да- сравни ванкеловият двигател, купен от Ауди с внкеловият двигател, ползван сега от Мазда, после ми развивай съчинения на тема индиго...Образовайте се "господине", имате нужда...
  • #29
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ГуГаЛ ( преди 12 години )
    Господа "капацитети" ползвайте гугал, а не се намирайте на приказка. Ще ползвам линк към същата медия, да не правя реклама на други, пък като гледам какви сте индианци е възможно и английски да не разбирате http://***.automedia.bg/video-test-drive/video_46.html. Японците дори не се опитват да скрият, че мазда мх-5 е изкупиран. Господин "Име" освен персонални оценки срещу някой, можете да споделите вашето мнение за автомобила. Един съвет ползвайте Гугал, за да не пишете наизузст.
  • #28
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Honda Man ( преди 12 години )
    nisto protiv mazda nqmam, ama heksa ima pravo. nemoze podobni visoki tehnologii da se razvivat samo ot edin proizvoditel, koito ot krai vreme ima finansovi problemi i da se o4akva 4e tezi dvigateli ste sa perfektni. nqkoi ima predstava kolko maslo har4at tezi dvigateli? hi4 ne malko.
  • #27
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Учтивият Лос ( преди 12 години )
    Абе колеги, защо не напишете едно писмо, до инженерите на мазда, в което да им обясните какви са недостатъците на ванкеловите двигатели и че няма смисъл да се занимават с тях? Те явно не са толкова запознати колкото вас и би било жест на добра воля ако им отворите очите. Инженери на инженерите, футболисти над футболистите, механици над механиците... Къде щеше да е България без вас? (Може би на 3 морета!)
  • #26
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Анониммника с линковете от wikipedia да не чете само недостатъците,а да вземе да прочете и преимуществата и тогава да казва каквото и да било!Не както дявола чете евангелието,т.е.само което на него му е в интерес...
  • #25
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    И кой роулвер ( вероятно ролвър) са копирали?
  • #24
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Петре, то верно пишат свободни съчинения, ама и ти н оставаш по- назад.Ама нищо де, ние видяхме, че се записа в коментарите.
  • #23
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Петър ( преди 12 години )
    Пак се пишат свободни съчинения по картинка! Нито четете, нито се интересувате, важното е коментар да драснете:) . Ауди са първите ползващи ванкелов двигател, но го спират от производство заради високия разход и бързо прегряване. Японците просто копират, както винаги! За лаиците ще дам пример с мх-5, който е имитация на роувер.Мазда не е единствената марка, която може да ползва ванкел!? Ако някой твърди такова нещо е хубаво да се скрие в дън земя:)
  • #22
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Ех, капацитети, капацитети...ето ви линк на английски и на руски (за тези дето не се справят с английския) за предимството (много са) и недостатъците (и те са много)http://en.wikipedia.org/wiki/Wankel_enginehttp://ru.wikipedia.org/wiki/Роторно-поршневой-двигатель